Novo:

Edukacija nastavnika u New Yorku

Osvrt na edukaciju

Udruženje holokaust organizacija (AHO) u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i ove je godine dodijelilo  dvije stipendije nastavnicima koji poučavaju o holokaustu. Na natječaj su se mogli prijaviti nastavnici društvenih predmeta ili književnosti u srednjim školama i nastavnici 7. i 8. razreda u osnovnim školama. Za stipendiste su ove godine izabrani profesorica povijesti i sociologije Zrinka Racić (OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“, Strizivojna) i profesor povijesti i hrvatskog jezika i književnosti Matija Lucić (I. Gimnazija, Osijek). Ljetni institut Jewish Foundation for the Righteous (JFR) održan je na sveučilištu Columbia u New Yorku od 22. do 26. lipnja 2014. godine.

Uz dvoje nastavnika iz Hrvatske, na institutu su sudjelovali i dvoje nastavnika iz Poljske i po prvi puta ove godine dvoje nastavnika iz Mađarske. Nastavnicima koji su dobili stipendiju put je platilo Veleposlanstvo SAD-a, smješteni su bili u kampusu Columbia University u New Yorku, a smještaj i školarinu im je osigurala Židovska zaklada za pravednike (The Jewish Foundation for the Righteous).  Židovska zaklada za pravednike (JFR) se zalaže za poučavanje o povijesti holokausta i očuvanju nasljeđa o pravednicima, ne-Židovima koji su riskirali svoje živote kako bi spasili Židove tijekom Holokausta. To čini kroz program obrazovanja nastavnika Alfred Lerner Fellowship, a svi nastavnici koji pohađaju ljetnu školu za nastavnike poznati su kao Alfred Lener Fellows. Danas postoji više od 400 Alfred Lerner Fellows. Židovska zaklada za pravednike (JFR) pokrenula je u lipnju 2000. godine nacionalni program edukacije nastavnika o holokaustu, a program uzima u obzir raznoliku prirodu obrazovanja u SAD-u kao i u Europi.  Židovska zaklada za pravednike (JFR) pruža visoku kvalitetu i akademske mogućnosti za nastavnike kako bi unaprijedili svoje znanje o povijesti holokausta. Nastavnici koji su ove godine sudjelovali na ljetnoj školi  imali su priliku čuti predavanja koja su držali najpoznatiji stručnjaci koji se bave tematikom holokausta te su obradili niz tema koje su važne za razumijevanje holokausta. Tako su nastavnici mogli slušati predavanja profesorice Doris Bergen o kontradikcijama u Srednjoj Europi, profesor Volker Berghahn govorio je o terminu antisemitizam, njegovom značenju, o vremenu kada se počeo upotrebljavati i kontekstu u kojem se upotrebljavao i upotrebljava, profesorice Ann Millin koja je govorila o snazi propagande u nacističkoj Njemačkoj, profesor Harry Reicher obradio je rasne zakone koji su doneseni u nacističkoj Njemačkoj, a Dr. Jeffrey Burds je održao zanimljivo predavanje o kolaboracionizmu i njegovim ograničenjima, profesor Robert Jan van Pelt održao je predavanje o njemačkim ubojicama i njihovim metodama. Sam program seminara bio je dosta intenzivan, a osim predavanja cilj mu je i  razmjena iskustva i ideja među nastavnicima te novi pristup pojedinim temama i približavanje ove dosta teške tematike učenicima.

Nakon svakog predavanja sudionici su se dijelili u manje grupe, a zadatak im je bio o odslušanom predavanju osmisliti nastavnu jedinicu te ju prilagoditi uzrastu učenika koje podučavaju. Takvim načinom rada nastavnici su ponovili odslušanu tematiku, napravili primjenjivu nastavnu jedinicu za nastavu, a pri tome imali priliku bolje upoznati ostale sudionike te razmijeniti iskustva i ideje.

Tijekom ljetne škole nastavnici imaju priliku prezentirati kako podučavaju o holokaustu u svojim školama - prezentacija Zrinke Racić

Tijekom ljetne škole nastavnici imaju priliku prezentirati kako podučavaju o holokaustu u svojim školama – prezentacija Zrinke Racić

Također je važno za spomenuti da su sudionici ove godine imali priliku raditi na materijalima koji će se naći u novoj knjizi How was it Possible? A Reader on te Holocaust profesora Petera Haye. Knjiga će biti tiskana 2015. godine, a osim što su nastavnici radili na poglavljima iz knjige, također su davali savjete i ideje kako koji tekst prilagoditi i primijeniti u nastavnom procesu. Sudionici su također imali i susret sa preživjelim, gospodinom Romanom Kentom, koji je sa sudionicima podijelio svoju životnu priču, ali i sudbinu svog psa Lale koja ga je  pratila u getu, a o kojoj je napisao i knjigu za djecu.  Knjižica pod nazivom „My Dog Lala“ govori o životu u getu  iz perspektive jednog dječaka, odnosno o nečemu što je njemu tada bilo važno bez obzira u kakvim se okolnostima nalazio, a za njega je to bio njegov pas Lala.

Izvršna dopredsjednica JFR-a Stanlee Stahl održala je zanimljivo predavanje o pravednicima, nakon čega je prikazala film o susretu preživjelih i pravednika. Film govori o susretu dvoje ljudi, Židova i ne-Židova, čija je obitelj riskirala svoje živote kako bi njemu i njegovoj obitelji omogućila život. Susret se dogodio u New York-u, a gledanje njihovog susreta ostavilo je na gledatelje veliki utisak.

Dio polaznika ljetne škole JFR - u prvom redu stoji Zrinka Racić (druga s lijeva) pokraj Stanlee Stahl i Matija Lucić (treći s lijeva iza)

Dio polaznika ljetne škole JFR – u prvom redu stoji Zrinka Racić (druga s lijeva) pokraj Stanlee Stahl i Matija Lucić (treći s lijeva iza)

Osim što su slušali predavanja i sudjelovali u brojnim radionicama jedan od zadataka svih sudionika koji su dolazili iz Europe bio je da održe predavanje o načinu na koji oni podučavaju u svojim školama o holokaustu. Tako smo i mi imali priliku predstaviti svoje gradove, školu ali i način rada američkim kolegama koji su se oduševili našim primjerima prakse i znanjem hrvatskih učenika o tematici holokausta.

Zrinka Racić
About Zrinka Racić (2 Articles)
Osnovnu i srednju školu završila sam u Đakovu. Godine 2005. diplomirala sam na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te stekla zvanje profesora povijesti i sociologije. Iste godine nakon diplome zaposlila sam se u OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ u Strizivojni gdje još uvijek radim kao nastavnica povijesti.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.