Novo:

Edukacija hrvatskih nastavnika u Izraelu

U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za odgoj i obrazovanje i Međunarodne škole za poučavanje o holokaustu Yad Vashem iz Jeruzalema od 23. kolovoza do 2. rujna održan je seminar za 25 učitelja i nastavnika iz svih dijelova Hrvatske u Memorijalnom centru žrtava holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu. Po dolasku u Yad Vashem sudionike je dočekala i pozdravila hrvatska veleposlanica u Izraelu gđa. Zorica Marica Matković i poželjela sudionicima ugodan boravak, kvalitetan rad i edukaciju. Delegacija iz Pule iskoristila je priliku i za uspomenu poklonila veleposlanici knjigu Spomenici govore, autora Abrama Maružina i Mihe Rojnića.

Tematski seminar je bio podijeljen na tri dijela kroz stručna predavanja, zanimljive radionice, svjedočenja preživjelih iz holokausta i rad na terenu, a sve to kroz diskusiju i dijaloge predavača, moderatora i sudionika seminara.

Prvi dio je govorio o vremenu prije holokausta i životu židovske zajednice kao jednakima među narodima kojima su pripadali u Poljskoj, Mađarskoj, Jugoslaviji, Njemačkoj, SSSR-u, itd.

Drugi dio se odnosio na vrijeme holokausta od 1933. do 1945. godine i taj dio je bio središnji dio seminara jer je bilo riječi o početku progona Židova, Kristalnoj noći, odlaska u Geto, ubijanja, plinskim komorama, Drugom svjetskom ratu i konačnome kraju rata.

Treći i posljednji dio seminara bio je posvećen životu poslije rata, povratku u život, antisemitizmu danas, negiranju holokausta, osnivanju države Izrael i posljedicama rata.

Sudionike su posebno zanimale moderne teme usporedbe holokausta i genocida koji su se dogodili u svijetu poslije Drugog svjetskog rata, antisemitizam danas, negiranje holokausta, Židovstvo kao religija i dio života te aktualna politička situacija na Bliskom istoku, ali i teme kao život u kampovima i poezija u vremenu holokausta.

Svaka od tema imala je i pedagoške elemente provedbe na satu te kojim skupinama učenika i na koji način pristupiti s ovom teškom temom dok je glavna odrednica seminara međusobno uvažavanje, poštivanje čovjeka i različitosti što su sudionici prihvatili kao najvažniji dio ljudskoga odgoja i odrastanja.
Zanimljivo je kako seminaru nisu nazočili samo učitelji i nastavnici povijesti nego i hrvatskoga jezika, sociologije, geografije, njemačkoga i engleskoga jezika, kemije i biologije, logike, vjeronauka, filozofije i etike što je dalo još veću dimenziju i kvalitetu seminaru. Moderatori seminara bili su Chava Baruch i Yiftach Ashkenazy, a službeni jezik seminara bio je engleski.

Uz stručni dio sudionici su našli vremena i za turistički pa su posjetili i sveta mjesta ove zanimljive i raznolike zemlje u religijskom i kulturnome smislu: Jeruzalem, Nazaret, Kafarnaum, Galilejsko jezero, Jerihon, Mrtvo more, Betlehem i Tel Aviv, te prisustvovali liturgiji u sinagogi te zajedničkoj svetoj misi u Crkvi Očenaša na Maslinskoj gori u Jeruzalemu. Poseban događaj je bio ponovni susret s hrvatskom veleposlanicom u Tel Avivu. Slijedio je ugodni domjenak, pjesma i zajednička fotografija čime je seminar u potpunosti bio zaokružen u stručnom, duhovnom i turističkom smislu.

Seminar je obilježila visoka stručnost domaćina i predavanja, ukupna kvaliteta seminara, gostoprimstvo ljudi na ulicama i zajedništvo cijele grupe koja je prerasla u divno prijateljstvo te zasigurno otvorila vrata budućim generacijama učitelja i nastavnika koji će pohađati seminar, ali i turistima koji namjeravaju posjetiti Izrael.

Avatar
About Filip Zoričić (1 Articles)
Profesor je hrvatskoga jezika i povijesti u pulskoj Gimnaziji i Strukovnoj školi.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.