Novo:

Državno natjecanje iz povijesti 2010. godine

Od 5. svibnja do 7. svibnja 2010. u Novom Vinodolskom je održano XI. državno natjecanje iz povijesti. Ove godine škola domaćin bila je  Osnovna škola Ivana Mažuranića u  Novom Vinodolskom, čiji su se djelatnici i učenici  iskazali izuzetnom gostoljubivošću, dobrom organizacijom i stručnošću, što je dalo ovom natjecanju posebno ugodno i lijepo ozračje. Sve o djelovanju škole i povijesne skupine škole može se vidjeti na DVD-u  Državno Natjecanje iz povijesti 2010. koji su dobili svi sudionici natjecanja kao jedan od mnogobrojnih poklona škole, Primorsko-goranske županije i grada. Škola ima dugu tradiciju od preko 224 godine što je i razumljivo s obzirom da djeluje u gradu Frankopana, Mažuranića i Vinodolskog zakonika, a današnje djelovanje i rad škole moglo se je vidjeti kroz prigodni program škole na otvorenju, tijekom natjecanja i zatvaranju natjecanja. Treba istaći kako su se svi Novljani, svatko na svoj način, iskazali izuzetnom gostoljubivošću i time učinili boravak natjecateljima i mentorima, ugodnim.

U srijedu 5. svibnja svečanim programom otvoreno je natjecanje. Natjecatelje su pozdravili ravnatelj škole Boris Turjak i gradonačelnik gospodin Oleg Butković, koji su kroz čitavo natjecanje, a i tijekom priprema za natjecanje zajedno sa svim nastavnicima škole uvelike pomagali u organizaciji. Kao i svake godine natjecatelje i mentore je pozdravio predsjednik Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja iz povijesti  dr. sc Željko Holjevac koji im je, citirajući riječi  Ivana Mažuranića u Hrvatskom saboru, poručio da bez rada nema uspjeha. Vinko Filipović; ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje  pozdravio je sudionike riječima: Najbolje na natjecanjima je pozitivno ozračje svega onoga što se događa u školama, od darovitih i vrijednih učenika koji će zasigurno biti nositelji promjena u hrvatskom društvu, do stručnih, motiviranih entuzijasta učitelja i nastavnika; nakon čega je natjecanje proglašeno otvorenim. Nakon otvorenja natjecanja imali smo prigodu razgledati izložbe u školi vezane uz povijest grada i škole domaćina, a i degustirati izložbu pod nazivom Što su jeli naši stari?  Oko ovih izložbi posebice se potrudila profesorica povijesti Antonija Mažuranić, i kroz njih pokazala rad, projekte i djelovanje  povijesne skupine iz škole.

U četvrtak 6. svibnja 2010. otpočelo je natjecanje prema kategorijama: samostalni istraživački radovi i pisana provjera znanja. Mentori su za to vrijeme imali terensku nastavu kroz koju su upoznali znamenitosti Novog Vinodolskog i odslušali vrlo zanimljivo predavanje dr. sc. Hrvoja Gračanina o Vinodolskom zakonu, u prekrasnom ambijentu Gradske vijećnice. U poslijepodnevnim satima organizirana je terenska nastava  za učenike i mentore, kroz koju su mogli upoznati i naučiti o brojnim zanimljivostima grada i okolice te dijelu novljanskog akvatorija.

U večernjim satima objavljeni su konačni rezultati natjecanja prema kategorijama. Učenici u kategoriji pisane provjere znanja pokazali su doista izvrsno poznavanje sadržaja ispitivanja, što se vidi iz riješenosti testova i ostvarenih bodova. Pobjednik u prvoj skupini: Prapovijest i Stari vijek je učenik Mario Erceg iz Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika. U drugoj skupini: Srednji i Rani novi vijek pobjednik Vedran Vizler iz Srednje škole Valpovo. U trećoj skupini: 18. i 19. stoljeće pobjednik je učenik Karlo Lugomer iz XV. gimnazije u Zagrebu. Pobjednik četvrte skupine: 20. stoljeće je Emanuel Matešić iz Srednje škole Duga Resa.

Kategorija samostalnih istraživačkih radova pokazala je i ove godine veliko zanimanje učenika za širok raspon tema iz zavičajne povijesti, a i učeničko umijeće izrade ovakvih radova.  U kategoriji samostalnih istraživačkih radova učenika najboljim radom proglašen je rad Tragovima pulskog tramvaja učenice Stele Hrkač iz Osnovne škole Veli Vrh iz Pule.  Samostalni istraživački rad učenika srednje škole  pod nazivom Razgovor s drugom stranom- spiritizam u Daruvaru između dva svjetska rata, koji su izradili učenici Selmir Hasanić i Filip Klubička iz Gimnazije Daruvar, proglašen je najboljim.

U petak 7. svibnja 2010. održana su obrazloženja u kategoriji samostalnih istraživačkih radova. Uslijedio  je već tradicionalni  Okrugli stol na kojem su nastavnici imali priliku dati prijedloge za poboljšanje i izmjene natjecanja prema kategorijama.

Nakon toga uz ukusno osmišljen program održana je svečana podjela nagrada i priznanja te zatvoreno XI. državno natjecanje iz povijesti. Čitav program natjecanja, organizaciju i provedbu  osmislila je i ove godine viša savjetnica za povijest iz Agencije za odgoj i obrazovanje, podružnica Rijeka, mr.sc Marijana Marinović, a uz pomoć članova Državnog povjerenstva i ljubaznih domaćina ono je uspješno i realizirano.

Rezultati i poredak u kategoriji samostalnih istraživačkih radova

Srednje škole
1. 2. 3.
Naslov rada Razgovor s drugom stranom – spiritizam u Daruvaru između dva svjetska rata Kako je počeo turizam na našem otoku U ime naroda
Škola Gimnazija Daruvar Srednja škola Ambroza Haračića I. gimnazija
Županija, mjesto Bjelovarsko-bilogorska, Daruvar Primorsko-goranska, Mali Lošinj Grad Zagreb
Učenici Selmir Hasanić, Filip Klubička Leona Fuček Desanti, Matea Vidulić Anja Grgurinović, Nikola Tomašegović
Mentor Valerija Turk – Presečki Lidija Kosmos Andrija Lovrić
Bodovi esej 182 159 148
Bodovi prez. 66 69 70
Ukupno 248 228 218
Osnovne škole
1. 2. 3.
Naslov rada Tragovima pulskog tramvaja … hajdmo mi na našu Savu, gdje dan prolazi kao san! Majsan
Škola OŠ Veli Vrh OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića OŠ Ivana Gundulića
Županija, mjesto Istarska, Pula Grad Zagreb, Zagreb Dubr.-neret.
Dubrovnik
Učenici Stela Hrkač Matea Horvat, Hrvoje Korbar Roko Obradović, Ivana Radić
Mentor Igor Jovanović Anita Gambiraža Knez Mirjana Đuraš
Bodovi esej 121 107 106
Bodovi prez. 69 63 57
Ukupno 190 170 163

 

 Rezultati i poredak u kategoriji pisane provjere znanja

PREZIME UČENIKA IME UČENIKA IME ŠKOLE MJESTO Mentor BROJ BODOVA
1. Erceg Mario Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik Paić Jasminka 61
2. Ferlin Ivona Gimnazija Čakovec Čakovec Mutvar Verica 58
2. Jurelinac Zvonimir XV. Gimnazija Zagreb Gogić Petar 58
3. Dunatov Ena Gimnazija Eugena Kumičića Opatija Simper Sanja 55
3. Vlainić Josip Juraj Gimnazija Gospić Gospić Petković Boris 55
PREZIME UČENIKA IME UČENIKA IME ŠKOLE MJESTO Mentor BROJ BODOVA
1. Vizler Vedran SŠ Valpovo Valpovo Pisačić Dejan 63/12
2. Albrecht Nicole XV. gimnazija Zagreb Naletilić Zdravko 63/11
3. Tot Dora Gimnazija Čakovec Ćakovec Virgej Ivanka 63/10
PREZIME UČENIKA IME UČENIKA IME ŠKOLE MJESTO Mentor BROJ BODOVA
1. Lugomer Karlo XV. gimnazija Zagreb Naletilić Zdravko 71
2. Bunoza Mateo Salezijanska klasična gimnazija Rijeka Linda Maraš Krapić 68
2. Gržinić Mirko Privatna gimnazija “Juraj Dobrila” Pula Červar Branimir 68
3. Miljanić Marija Gimnazija Vladimira Nazora Zadar Burčul Marinko 67
PREZIME UČENIKA IME UČENIKA IME ŠKOLE MJESTO Mentor BROJ BODOVA
1. Matešić Emanuel SŠ Duga Resa Duga Resa Franušić Smilja 60
2. Mužinić Vedran II. gimnazija Zagreb Budak Katarina 56
3. Barbir Goran Gimnazija Metković Metković Vidović Zoran 55
Suzana Pesorda
About Suzana Pesorda (7 Articles)
Radi u Srednjoj školi Sesvete kao profesorica povijesti i geografije. Urednica je dvaju geografskih udžbenika i metodičkog priručnika iz geografije za strukovne škole. Autorica je niza članaka kurikulumske tematike vezane uz nastavu povijesti i geografije, objavljenih u časopisima Napredak, Povijest u nastavi, Profil Akademija, Geografski glasnik i drugima. Sudjelovala je u osnivanju i jedno vrijeme bila dopredsjednica Hrvatske udruge nastavnika povijesti u radu koje i danas aktivno sudjeluje. Radila je u povjerenstvima za odobravanje udžbenika geografije i povijesti, članica je Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti te uredništva časopisa Povijest u nastavi.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.