Novo:

David Frankfurter

David Frankfurter, kapetanski časnik i djelatnik izraelskog Ministarstva obrane. Rođen je 9. srpnja 1909. u Daruvaru u obitelji židovskog rabina, dr. Mavra Frankfurtera koji preseljava u Vinkovce 1914. godine. David u Vinkovcima završava pučku školu i gimnaziju 1929. s dobrim uspjehom. Otac, sada vinkovački nadrabin, šalje ga u Njemačku na studij stomatologije, najprije u Leipzig, a 1931. u rodni grad predaka Frankfurt. Oporbeni nacistički pokret u Njemačkoj uperen je na unutrašnjem planu protiv njemačkih Židova, pa D. Frankfurter u srpnju 1933. prelazi na studij u Bern, Švicarska. I tu se među Nijemcima razvijao nacistički pokret kojeg je predvodio Vilhelm Gustloff, iz danas poznatog zimskog turističkog centra Davosa. Ne mogavši više trpjeti uvrede, ponižavanja i napade na svoj narod, na kojeg je bio jako ponosan, D. Franfurter kupuje pištolj u Bernu, odlazi u Davos i uveče 4. veljače 1936., nakon što ga je žena V. Gustoffa pustila u kuću, u radnu sobu, ubija ga, predstavljajući mu se kao Židov. Nakon toga čina se predao švicarskoj policiji.

Atentat na švicarskog nacistu Vilhelma Gustloffa odjeknuo je Europom, zahvaljujući nacističkoj propagandi i J. Göbelsu. No, Hitler zabranjuje odmazdu nad Židovima jer priprema zimsku i ljetnu olimpijadu, bojeći se međunarodnog bojkota olimpijada na kojima želi pokazati veličinu nacističkog pokreta.

Za atentat D. Franfurter biva osuđen od švicarskog suda na 18 godina zatvora. Otac, dr. M. Franfurter, posijedio je preko noći čuvši za atentat. Posjetio je sina u zatvoru i upitao ga «… kome je ovo zapravo koristilo?»

Pred kraj Drugog svjetskog rata (1944.) D. Franfurter je pušten iz zatvora, ilegalno odlazi u Palestinu, nastankom Izraela zapošljava se u Ministarstvu obrane, postaje časnikom izraelske vojske. Živi i radi u nekoliko gradova Izraela do 1982. godine.

O ovom događaju napisano je nekoliko knjiga. Još 1936. poznati svjetski pisac Emil Ludwig (Chon) u New Yorku je objavio knjigu pod naslovom «The Davos Murder»; sam D. Frankfurter je uz pomoć jednog novinara objavio u Izraelu autobiografsku knjigu «Osveta», kasnije (1984.) i prošireno izdanje pod novim naslovom «Prvi borac protiv nacizma». Godine 1974. u Švicarskoj je snimljen i dokumentarni film «Suočenje», koji je režirao Rolf Lissi.

D. Frankfurter je nakon Drugog svjetskog rata izabran za počasnog građanina Švicarske, u Izraelu je slavljen kao heroj, a nakon njegove smrti u nekoliko gradova su ulice i parkovi dobivali njegovo ime.

Umro je u Izraelu, gradu Ramat Ganu 19. srpnja 1982. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.