Novo:

Charles Leonard Woolley

Charles Leonard Woolley (1880.-1960.) je britanski arheolog koji je svoj istraživački rad posvetio istraživanju civilizacija na prostoru Mezopotamije. Nakon školovanja u Oxfordu prvi posao vezan uz arheologiju bio mu je volonterski rad kod Arthura Evansa na rimskim iskopinama. Od 1912. godine istraživao je nalazište hetitskog grada Kakemiša, a zatim se posvetio iskopavanju ostataka grada Ura. Na tom je nalazištu iskopavao dobro očuvanje grobove sumerskih plemića. Najveće mu je otkriće groba kraljice Pu-Abi, kojeg nasreću pljačkaši nisu opljačkali. Pronađeno je više dobro očuvanih predmeta, zapisa i ostaci dvaju otrovanih sluha koji su joj trebali služiti u zagrobnom životu. U istraživanjima do 1934. godine zajedno sa suradnicima je otkrio brojne činjenice o svakodnevnom životu, vlasti i religiji sumerske civilizacije. Zanimljivo je što je u svojim istraživanjima pronašao dokaze velike poplave koji mogu odgovarati zapisima o biblijskom potopu (Noa) iz Knjige postanka Starog zavjeta.

Najznačajnija djela su mu “Ur Excavations“, “The Sumerians“, “Ur of the Chaldees” i “Digging up the Past“.

Za svoje zasluge na području arheologije je 1935. godine primio viteški naslov.

Izvori:

  • “Woolley, Sir (Charles) Leonard.” Encyclopædia Britannica. Ultimate Reference Suite.  Chicago: Encyclopædia Britannica, 2008.
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Woolley
  • http://www.sciencedaily.com/releases/2005/07/050731231728.htm
Thomas Edward Lawrence (poznatiji kao Lawrence od Arabije) i Charles Leonard Woolley stoje pokraj hetitskog nalaza u Siriji (snimljeno između 1912. i 1914.)

Thomas Edward Lawrence (poznatiji kao Lawrence od Arabije) i Charles Leonard Woolley stoje pokraj hetitskog nalaza u Siriji (snimljeno između 1912. i 1914.)

Leonard Woolley drži liru pronađenu 1929. godine u Uru

Leonard Woolley drži liru pronađenu 1929. godine u Uru

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (204 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Urednik Hrvatskog povijesnog portala i vlasnik obrta Inter nos. Radi u Srednjoj školi Čakovec. Član stručne radne skupine za izradu kurikuluma povijesti.