Novo:

Vladimir Čavka

Pokolj hugenota u Bartolomejskoj noći Pokolj hugenota u Bartolomejskoj noći

Akademik Vladimir Čavka, sveučilišni profesor, liječnik oftalmolog. Rođen je u Orašju 31. listopada 1900. Tu je završio pučku školu, a gimnaziju u Vinkovcima 1918. Studije medicine završio je u Beču 1924., potom se zaposlio na Klinici za očne bolesti u Zagrebu, gdje je specijalizirao oftalmologiju 1928. Tada je izabran za asistenta na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a od 1939. je privatni docent na istom fakultetu.

Dok je radio u Zagrebu bavio se istraživačkim radom degenerativnih promjena rožnice, glaukoma, konjuktivalnog i kornealnog refleksa, te je 1935. konstruirao korneorefleksometar. Godine 1940. prelazi u Beograd za voditelja Očnog odjela Državne bolnice gdje radi cijelo vrijeme rata. Nakon rata ga vlada NR BiH zove u Sarajevo gdje sudjeluje u osnivanju i otvaranju Medicinskog fakulteta i Očne klinike, koja vrlo brzo postaje najveća oftalmološka ustanova u zemlji za liječenje kroničnih očnih bolesti. Od 1956. do 1960. je upravitelj Očne klinike i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, onda je opet u Sarajevu na istim dužnostima do umirovljenja 1973. Bio je prvi predsjednik Naučnog društva BiH (1952-1955), redoviti član ANUBiH, te drugih stručnih i naučnih društava u zemlji i inozemstvu. Pokretač je i prvi glavni urednik Medicinskog arhiva i Jugoslavenskog oftamološkog arhiva. Dobitnik je brojnih nagrada pa tako i Nagrade AVNOJ-a 1967.

Neka djela su mu: „Refrakcione anomalije i neurologija oka“ (1941), „Retinitis pigmentosa“ (1953), „Oftalmologija“ (1984). Studije je objavljivao u brojnim domaćim i stranim časopisima Liječničkom vijesniku, Medicinskom pregledu, Klinische Monatsblätteru für Augenheilkundeu i drugima. Umro je u Beogradu 3. srpnja 1984. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.