Novo:

Časopis Hrvatski povijesni portal – broj 9

Najava novog broja casopisa

Hrvatski povijesni portal kao specijalizirani elektronički časopis koji se bavi povijesnom tematikom predstavlja vrijedan i koristan izvor znanja i informacija za sve ljubitelje prošlosti, bilo da je riječ o profesionalcima ili laicima, amaterima, jedino bitno i važno je da ih spaja ljubav prema muzi Clio i strast prema istraživanju minulih događaja i pojava. Povijest je pored svega što je za nju rekao jedan od najvećih antičkih oratora Ciceron učiteljica života, tko ne uči iz prošlosti ponavlja pogreške u sadašnjosti ili budućnosti. Veličina i moć povijesti kao znanosti je u činjenici da nam daje mogućnost uvida u sagledavanje uzroka i posljedica određenih događaja, da nam pruža važno iskustvo minulih vremena, pouke iz prošlosti. Upravo iz navedenih razloga što je čuvar memorije povijest nam je toliko bitna i važna u tumačenju prošlosti da bi mogli sagledati sadašnjost i znanstveno predvidjeti budućnost.

HPP, zahvaljujući prvenstveno ogromnom trudu i zalaganju glavnog urednika gospodina Miljenka Hajdarovića da portal zaživi, napravio je veliku promociju i snažnu pozitivnu afirmaciju povijesne znanosti na našim područjima, brojka od stotinjak autora koji su predali svoje tekstove, baza od više od 1300 tekstova povijesne tematike te sve veći i veći broj čitatelja i interesenata za povijest kao i potencijalnih suradnika HPP ukazuju nam da je projekt HPP sa stanovišta povijesti jedna izvrsna zamisao koje se je i više nego uspješno realizirala na radost svih zaljubljenika u prošla vremena koja su upravo zahvaljujući portalima poput HPP i autorima koji objavljuju svoje radove ponovno oživjela i na taj način se otrgla zagrljaju zaborava i u konačnici ništavilu nepostojanja.

Sadržaj 9. broja HPP-a (studeni 2013.):

  • Uvodnik gosta urednika – Dražen Klinčić
  • Upute za autora
  • Zadnji poziv: 5. simpozij o nastavi povijesti
  • Učenice Ženske opće gimnazije obilježile Dan kruha
  • Vijesti iz EuroClia
  • Prikaz knjige: Tito i drugovi
  • Zaboravljeni rat
  • Korejska stvarnost 60 godina nakon primirja
  • Jimmy Lyggett
  • Prva grupa hrvatskih nastavnika na edukaciji u Memorialu de la Shoah

PDF časopis možete preuzeti na sljedećem linku: HPP broj 9 ili za čitanje ovdje: https://www.scribd.com/doc/277165776/Hrvatski-povijesni-portal-PDF-br-9

Za čitanje PDF verzije Hrvatskog povijesnog portala preporučujemo najnoviju i BESPLATNU verziju Adobe Readera koja je dostupna na ovom linku: http://get.adobe.com/hr/reader/

About Drazen Klincic (47 Articles)
Magistar povijesti i inženjer medicinske radiologije. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je upisan postdiplomski studiji, zaposlen u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u Upravi za zaštitu kulturne baštine, u zvanju višeg stručnog savjetnika.