Novo:

Časopis Hrvatski povijesni portal – broj 12

Specijal o Operaciji Market Garden

Poštovani čitatelji, Pred vama se nalazi izdanje posvećeno najvećem zračnom desantu u povijesti, operaciji „Market-Garden“. Zašto, pobogu, „Market-Garden“, sada, 2014. kad bi bilo primjerenije pisati o nečem iz Velikog rata? Najvažniji je razlog taj što nisam bio zadovoljan (svojim) postojećim člankom na tu temu, te sam se konačno uhvatio njegova uređivanja u rujnu 2013., na godišnjicu operacije. Ubrzo, postalo mi je jasno kako to neće biti dosta, trebao sam napisati sasvim novi članak po unaprijeđenom standardu Portala, pa sam to i napravio.

Operacija Market Garden

Izuzev opisa samog tijeka događaja pri izvedbi operacije, pokušao sam posvetiti dužnu pažnju logističkom problemu, koji je de facto glavni problem savezničkih armija u SZ Europi početkom rujna 1944. Njegovim brzim rješenjem između 4. (oslobođenje Antwerpena) i 6. (početak konsolidacije Nijemaca duž ušća Schelde) rujna Saveznici bi na raspolaganju imali opskrbne mogućnosti za prodor u Njemačku širokim frontom (i Ruhr, i Saar), što bi neminovno skratilo rat za nekoliko mjeseci. Osim toga, obrazložio sam sve motive i razloge za izvedbu desanta, izuzev geopolitičkog, odnosno pitanja usporedbe strateškog značaja sovjetskih i savezničkih uspjeha ljeta 1944. Iako ponukan jednim od recenzenata, odlučio sam ne upuštati se u taj dio, jer bi, po mojem mišljenju, znatno produžio i „razvodnio“ priču, dok je pitanje utjecaja „crvenog parnog valjka“ na savezničke operacije zanimljiva tema koju valja podrobnije razraditi.

Link za download PDF časopisa Hrvatski povijesni portal broj 12 ili čitajte na https://www.scribd.com/doc/277165772/Hrvatski-povijesni-portal-PDF-br-12

Uz ovih nekoliko uvodnih napomena, nadam se da ćete uživati u čitanju. Kao i uvijek, komentari su dobrodošli, bilo na HPP forumu, bilo na Facebook stranici.

Do skorog čitanja,
Dinko Odak

Za čitanje PDF verzije Hrvatskog povijesnog portala preporučujemo najnoviju i BESPLATNU verziju Adobe Readera koja je dostupna na ovom linku: http://get.adobe.com/hr/reader/

Newsletter HPP-a

[wysija_form id=”1″]

Želite li jednom tjedno primiti e-mail s popisom novosti koje smo objavili na Hrvatskom povijesnom portalu? Upišite se na naš newsletter.

About Dinko Odak (19 Articles)
Diplomirao sam politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, smjerove: javne politike; međunarodni odnosi. Radio sam kao radio-voditelj i urednik, DJ, pomotor, državni službenik i u sektoru usluga zaštite okoliša. Povijest, pogotovo vojna, mi je hobi posljednjih četvrt stoljeća, a bavim se i analizom (i sintezom) stvarnih, a ne medijskih, međunarodnih odnosa i/ili događaja. Nepopravljivi sam antropopesimist i kolapsist.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.