Novo:

Promjena naziva čakovečkih ulica 1940.-1946.

Promjena naziva ulica u nekome gradu na prvi pogled ne izgleda kao osobito važni  povijesni događaj, a ni kao posebno teško istraživačko pitanje. Ali, jednom kad zatrebate ovakvu vrstu informacija odjednom se suočite s nizom problema i često nećete pronaći osobu koja bi vam mogla pomoći. Čak ni oni koji se desetljećima bave problematikom izgleda grada kroz povijest, bilo izrađivači zemljovida, povjesničari umjetnosti ili sakupljači antikviteta npr. razglednica i fotografija, nisu posve sigurni kako se koja ulica u gradu Čakovcu točno zvala u prošlosti. Kako i ne bi, kad se u 20. stoljeću, osim stalne izgradnje grada i promjene njegove vizure, u Čakovcu izmijenila vlast čak pet različitih država!

Pomislite na trenutak da vam tuđa pomoć možda nije ni potrebna, pa krenete pronaći neki dokument u zapisnicima gradskog poglavarstva, što je dobar trag, ali gdje da tražite? Jer upravo pregledavanje zapisnika gradskih poglavarstava predstavlja jedno od najtežih arhivskih istraživanja i to doslovno, jer se obično radi o stotinama kutija, koje svojim brojem obeshrabruju i iskusne povjesničare.  Potaknut brojnim upitima, kao i vlastitim potrebama, pratio sam u arhivima tragove službenih dokumenata po ovom pitanju i uz malo sreće pronašao sam u Državnom arhivu u Varaždinu jedan vrijedan dokument koji sada publiciram. Radi se o Zapisniku redovnog zasjedanja gradskog narodnog odbora (GNO) u Čakovcu održanog 3. rujna 1946. u 15 sati poslijepodne u gradskoj vijećnici. Zasjedanje je vodio predsjednik GNO Kermek Rudolf, a prisutno je bilo još 20 ljudi. Pod točkom 2. zasjedanja odlučivano je o promjeni naziva ulica u Čakovcu. Tu točku obrazložio je sam predsjednik GNO Kermek, jer je osobno bio član odbora za prijedlog promjene naziva ulica. On je iznio da bi GNO trebao samo potvrditi one nazive koji su već određeni 1945. odmah po oslobođenju što je prihvaćeno. Zato je u zapisniku kao prijedlog i zaključak sastavljena sljedeća tablica:

 

1940. godina 1941. godina 1945. godina
Aleksandrov trg Horthy Miklos ter Trg oslobođenja
Bana Jelačića Adolf Hitler Maršala Tita
Draškovićeva Gašparić Mark Ivan Goran Kovačić
Frankopanska Vitez Frankopanska-Joža Vlahović
Gajeva Bercsenyi Gajeva
Gundulićeva Kertesz Gundulićeva
Globetka Globetka
Istarska Atlos Istarska
Jurišićeva Major Jurišićeva
Kralja Petra I. Szent Laszlo ter Maršala Tita
Kralja Petra I. Petöfi Sandor Maršala Tita
Kralja Tomislava Varga Sandor Ulica žrtava fašizma
Kolodvorska Gömbös Gyula
Kraljice Marije Rakoci Ferenc Karla Mrazovića
Kralja Zvonimira Matyas Kiraly Svetozara Markovića
Karađorđevića Bela Kiraly Ivo Lola Ribar
Kvaternikova Kisfaludy
Kačićeva Arany Janos Josipa Kraša
Luke Purića Szecsenji Istvan
Novakova Kosuth Lajos Novakova
Nova Faser Nova
Morandinijeva Morandini Marka Oreškovića
Mažuranićeva Arpad Mažuranićeva
Prešernova Jokai Mor Prešernova
Park Stjepana Radića Zrinyi park Park Stjepana Radića
Sajmište Vasar ter Sajmište
Sokolska Levente Sajmište
Sv. Jelenska cesta Szent Istvan Sv. Jelenska cesta
Šet. Katarine Zrinski Benito Mussolini Šetalište Vl. Nazora
Škrličeva Zöldfa Ognjen Prica
Štrosmajerova Deak Ferenc Štrosmajerova
Šenoina Csanji Laszlo Šenoina
Špinčićeva Arok Špinčićeva
Trnavska Zdelar Joszef 29.11.1943.
Trenkova Zöldfa Ognjen Prica
Tirševa Zrinyi Karoly August Cesarec
Uska Molnar Tabornok Uska
Vrazova Kirlay Pal Vrazova
Vrazova produžena Prusatz Alajos Vrazova produžena
Varaždinska Kosuth Lajos Novakova
Zrinjski trg Zrinyi ter Trg Republike

Nakon analize popisa odmah je vidljive da su promjene naziva ulica bile opsežne i snažno politički motivirane, jer su neki nazivi vrlo provokativni i de facto nespojivi s Međimurjem. Uočavamo i činjenicu da su već u tako kratkom vremenskom periodu mnoge ulice spajane ili razdvajane, što dodatno potvrđuje tvrdnju o kaosu po ovom pitanju. Također, tablica je nepotpuna, jer za četiri naziva ulice iz 1945. nije ništa upisano, dok za mađarski naziv Frankopanske ulice vjerovatno nedostaje ime viteza. Kako ulice Globetka i Kolodovorska i danas postoje u Čakovcu moguće je da je 1945. zadržan stari naziv, ali to treba potvrditi. Ulica Luke Purića danas je Mihovljanska, a ni ovdje nije jasno da li je u međuvremenu postojao još kakav naziv iste ulice. Također, nedostatak popisa je i taj što značajan dio ulica u gradu nije naveden. Tako nije jasno kako su se prije 1941. i nakon 1945. zvale Vasútasi utcza, Hunyad utcza, Honved utcza, Vllasics utcza, a čini se da se jedan dio Mažuranićeve ulice zvao Kasara utcza. Gotovo je sasvim sigurno da ima još nespomenutih ulica, osobito zato jer u zapisniku izričito stoji da je teritorij grada nakon oslobođenja povećan pripajanjima nekih naselja. Očito je i da nazive ulica ne smijemo prihvaćati automatski, jer se recimo današnja Ulica bana Jelačića ne poklapa s istoimenom ulicom iz vremena Kraljevine Jugoslavije, budući je na tom mjestu danas Ulica kralja Tomislava. Nedostatak popisa predstavlja i lako vidljiva činjenica da su mađarski nazivi uglavnom napisani netočno i da bi ih trebalo lektorirati. Nadam se da će ovaj dokument potaknuti  i druge povjesničare u gradu Čakovcu, kako profesionalce, tako i amatere, da daju doprinos ovoj temi, jer je očito da se radi o složenom istraživanju, koje će trebati još dosta nadopunjavati kako bi se došlo do zadovoljavajućih rezultata.

Korištena literatura:

  1. Črep, Puzak, Bunjac, Šestak, Poučna staza „Drugi svjetski rat u gradu Čakovcu“, Povijesno društvo Međimurske županije, Čakovec, 2007.
  2. Pospišil, Sto godina čakovečkih razglednica, Čakovec, 2004.
  3. Zapisnik zasjedanja gradskog narodnog odbora (GNO) u Čakovcu od 3. rujna 1946., Državni arhiv u Varaždinu

 

Branimir Bunjac
About Branimir Bunjac (28 Articles)
Dr.sc. Branimir Bunjac radi kao učitelj povijesti u OŠ Podturen. Predsjednik je Povijesnog društva Međimurske županije. Izdao je nekoliko knjiga povijesne tematike. Od 2016. godine saborski zastupnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.