Novo:

Boško Buha

Tko je bio legendarni bombaš?

Boško Buha (1926.-1943.) je zahvaljujući ratnoj propagandi i filmu postao jedan od prepoznatljivih mladih boraca Narodnooslobodilačke borbe tijekom Drugog svjetskog rata. Rođen u srpskoj obitelj kraj Virovitice, po uspostavi NDH bježi u partizane. Istaknuo se kao borac bombaš u Drugoj proleterskoj brigadi NOVJ. Za iskazanu hrabrost je pohvaljen i nagrađen od Josipa Broza Tita. Poginuo je u četničkoj zasjedi 28. studenog 1943. godine. Posthumno je 1951. proglašen narodnim herojem SFRJ, a 1979. o njemu je snimljen igrani film.


U knjizi “Josip Broz Tito – monografija” pronašao sam njegovu fotografiju i ulomak iz njegovog govora na prvom kongresu Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije:

—  Naravna stvar!
To je bila uzrečica Boška Buhe, čuvenog vode Bombaškog odjeljenja II proleterske brigade. I on je bio delegat na Prvom kongresu.
—  Naravna stvar, privlačimo se kad je mrak. Dok se mi tako privlačimo, puškomitraljezac puca s druge strane da bi privukao pažnju na sebe. Neprijatelj puca u njegovom pravcu. Mi ubacujemo bombe u bunker. Imali smo jedni: akciju u Dalmaciji. Tamo su kuće od kamena. Ne može im se ništa. Onda smo mi našli ljestve, popeli se na krov, skinuli ploču od kamena i bacili bombe unutra. Neprijatelj tada mora da pogine ili da se preda. . . naravna stvar!

Grob Boška Buhe

Grob Boška Buhe u mjestu Jabuka na granici Srbije i Crne Gore

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.