Novo:

Bojno polje Amerika (6): Poznate osobe u američkom ratu za nezavisnost

Feljton o stvaranju SAD-a

Velika većina pojedinaca bila je francuskog podrijetla.  To je posve razumljivo budući da je Francuska bila glava suparnica Britanije i da je dala veliki doprinos američkoj pobjedi. Zanimljivo je pratiti njihovu sudbinu nakon rata u turbulentnim vremenima koja su dolazila na Stari kontinent. Pojedinci su bili pogubljeni kao aristokrati za vrijeme revolucije (Estaing), dio aristokrata je podržao promjene i slobodarski duh (Lafayette), neki su ostvarili i zavidnu karijeru pod Napoleonom  (Rochambeau, Berthier…).

Osobe njemačkog podrijetla također su bile značajne. Neki pojedinci stupili su na stranu Francuske i kolonista zbog ideja koje je propagirala Revolucija, i sa savezničke i s britanske strane bilo je plaćenika s područja Svetog Rimskog Carstva Njemačke Narodnosti. Tako na engleskoj strani ratuje prilično veliki broj germanski plaćenika. U britanskoj vojsci zajedno s britanskim jedinicama i pod britanskim zapovjedništvom ratovalo je oko 30.000 Hesijanaca8 što je bio skupni naziv za sve njemačke plaćenike. Plaćenici su nosili taj naziv jer ih većina potjecala iz kneževine Hessen-Kassel. Mnogi od njih su nakon rata i mirovnog sporazuma ostali u Sjedinjenim Državama i postali američki građani.

Njemački plaćenici 'Hesijanci'

U tom epohalnom sukobu dviju različitih koncepcija budućnosti istaknuli su se i neki poljski nacionalni junaci koji su tekovine Američke revolucije nastojali ostvariti i u Poljskoj koja  je postala interesna zona (objekt želja) Austrije, Pruske i Rusije.

Pojedinci koji su ratovali u španjolskoj vojsci, i koji su kasnije ostali u španjolskoj Latinskoj Americi također  potaknuti tekovinama i iskustvom Američke revolucije nastojali te napredne ideje oživotvoriti i na području španjolskih kolonija  na početku 19. stoljeća (bolivarizam). Bilo je puno tih posebnih ljudi koji su se angažirali u tom sukobu, tu smo naveli samo neke, naravno ne smiju se zaboraviti i brojni anonimni pojedinci na obje strane koji su ratovali za svoja uvjerenja.

Većinu biografija već možete pročitati na Hrvatskom povijesnom portalu:

Osobe francuskog podrijetla:
Estaing,Jean Baptis Charles Henri Hector, Comte d`
Rochambeau, Jean Baptist, Donatien de Vimeur, Comte d`
Grasse, Francois Joseph Paul, Comte d`
Bougainville, Louis Antoine de
Berthier, Louis Alexandre
Lafayette, Marie Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier

Osobe njemačkog podrijetla:
Kalb, Johann
Steuben, Fridrich, Wilhelm, Baron von

Osobe poljskog podrijetla:
Pulansky, Caszimir
Kosciuszko, Tadeusz

Osobe španjolskog podrijetla:
Miranda , Francisco

About Drazen Klincic (47 Articles)
Magistar povijesti i inženjer medicinske radiologije. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je upisan postdiplomski studiji, zaposlen u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u Upravi za zaštitu kulturne baštine, u zvanju višeg stručnog savjetnika.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.