Novo:

Bartol Inhof

Bartol Inhof, pedagog, publicist. Rođen u Nijemcima 23. kolovoza 1866. Pučku školu svršio u rodnom selu, gimnaziju u Vinkovcima 1884.  Studirao slavistiku u Grazu i Beču kod V. Jagića, završio 1889. Službovao na gimnazijama u Bjelovaru, Zagrebu i Rakovcu. Otpušten iz službe 1896. jer je branio đake i studente koji su 1895. zapalili mađarsku zastavu u Zagrebu na Jelačić placu. Ipak ga je ban K. Hedervary reaktivirao, pa je morao ići raditi u BiH. Predaje u Tuzli, ravnatelj je hrvatske gimnazije u Sarajevu, učiteljske škole u Mostaru 1918/19. Propašću Austro-Ugarske vraća se u Zagreb gdje će službovati najprije kao profesor, a od 1921. do umirovljenja 1931. kao prosvjetni inspektor.

Dio Lincoln centra noću Dio Lincoln centra noću

Bartol Inhof premda je porijeklom njemačke krvi, pravi je hrvatski pedagog, književnik, književni i kazališni kritičar, filolog, politički satirik, prevodilac, urednik i novinar.

U mladosti je kritizirao Khuenovo banovanje i njegovo podilaženje Srbima, poltronstvo nekih hrvatskih političara, a u starijim danima opet jugoslavenski kraljevski režim (1929), tako da je bio često na meti cenzura.

Javlja se u gotovo svim hrvatskim novinama, kulturnim časopisima, stručnim filološkim i nekim povijesnim časopisima kao što su Vijenac, Obzor, Nastavni vjesnik, Hrvat, Hrvatski dnevnik, Hrvatski težak, Narodnaj sloboda i drugdje.

Vinkovačka  nakladnička kuća „Privlačica“ izdala mu je „Izabrana djela“1994. u okviru naklade „Slavonica“ pod brojem 38.

Umro je u Zagrebu 4. siječnja 1945.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.