Novo:

Antun Vrgoč

Prof.dr.sc. Antun Vrgoč,  sveučilišni profesor, kemičar i farmaceut. Rođen je 30. kolovoza 1881. u Gunji u  graničarskoj obi­telji. Pučku školu završio u rodnom selu, a gimnazi­ju u Vinkovcima 1900. Studirao kemiju i prirodne nauke na Sveučilištu u Zagrebu, diplomirao je 1904. Nastavio studirati farmakognoziju u Grazu (1905.) i Bernu (1912—1914.) Doktorirao filozofiju 1910. u Za­grebu kada postaje asistent Farmakološkog zavoda u Zagrebu.  Mobiliziran u Prvom svjetskom ratu upućen na istočno bojište gdje je zarobljen poput drugih Hrvata 1916. u Brusilovljevoj ofenzivi. U ruskom zarobljeništvu je sedam godina, u Sibiru, a po povratku u Zagreb i na Farmakološki fakultet 1924., objavljuje knjigu svojih sjećanja „Moje uspomene na Prvi svjetski rat“, Samobor 1937. godine.

Od 1925. do umirovljenja 1945. je redoviti profesor i predstojnik Zavoda za farmakologiju. Istakao se naučnim radom na području atomske botanike, farmaceutske organske kemije, povijesti farmacije i drugih farmaceutskih disciplina. Njegov obilni znanstveni rad publiciran je u mnogim stručnim časopisima, a prevođen je na njemački i engleski je­zik. Poznato mu je djelo  „Uputa u farmakognoziju“ (1931). Pored znanosti, bavio se i literaturom. Tako je objavio nepoznata pisma P. Preradovića, H. Gradaščevića, nepoznate pjesme M. Topalovića, pi­sao je o M. A. Reljkoviću i drugima.

Umro je u Zagrebu 8. kolovoza  1949. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.