Novo:

Ante Kovač

Ante Kovač, književnik i publicist. Rodio se 23. svibnja 1897. u Vrbanji. Pučku školu i gimnaziju završio je u Vinkovcima 1915. godine. Pisao je još u gimnazijskim klupama, osnivač je Literarno-enigmatskog kluba »Srijemci« u Vinkovcima. Objavljivao je svoje prve književne i publicističke pokušaje u tadašnjim listovima »Vinkovci i okolica« i »Svjetlost«.

Nakon gimnazije mobiliziran, poslan na istočno bojište gdje je pao u rusko zarobljeništvo 1916. Kao jugoslavenski dobrovoljac odlazi na Solunski front 1917. Poslije rata studira pravo u Beogradu i Zagrebu. Agresivno zastupa «jugoslavensku» ideju za vrijeme diktature kralja Aleksandra, 1931. je narodni zastupnik u beogradskoj skupštini, te njen sekretar. Drugi svjetski rat proveo je u njemačkom zarobljeništvu.

Između dva rata radio je u beogradskim listovima Vreme i Ošišani jež, te zagrebačkom listu Koprive, a poslije drugog svjetskog rata kao publicist u velikom broju listova kao što su Srpska reč, Srpski književni glasnik, Književne novine, Vardar, Vojvodina i drugim publikacijama.

U književni opus Ante Kovača spadaju pjesme, humoreske, satire, novele, feljtoni, kritike i dr. Djela su mu: «Milovanje u pjesmi i prozi» (1922.), «Impresije iz jedne epohe» (1923.), «Sentimentalna putovanja boga Marsa» (1928.)  itd. Poslije Drugog svjetskog rata piše za mnoge beogradske listove, a od šezdesetih surađuje i sa zavičajnim publikacijama kao što su Županjski zbornik i Godišnjak MH Vinkovci.

Umro je u Beogradu 1974. 

 Ante Kovač

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.