Novo:

Andrija Hupbauer

 Andrija Hupbauer

Prof.dr.sc. Andrija Hupbauer, veterinarski stručnjak, sveučilišni profesor. Rodio se u Novom Selu (danas Vinkovci) u njemačkoj obitelji, 29. ožujka 1886. Pučku školu i gimnaziju završio u Vinkovcima 1906. Veterinu studirao na Veterinarskoj visokoj školi u Beču, diplomirao 1912., doktorirao 1913. Sljedeće godine vraća se u Hrvatsku, zapošljava kao asistent na Bakteriološkom zavodu u Križevcima. Mobiliziran u Prvi svjetski rat, služio do 1917. kao veterinar, vratio se na Zavod u Križevce. Nastavlja sa studijem u Zagrebu, odlazi na specijalizaciju u Austriju i Njemačku (1921./23.), postaje ravnateljm Zavoda. Proširuje rad Bakteriološkog zavoda, osniva i rukovodi odjelom za proizvodnju cjepiva protiv stočnih bolest, te tako udara temelje hrvatskoj proizvodnji veterinarskog cjepiva.

Andrija Hupbauer i njegov Zavod se ističu u suzbijanju raznih stočnih zaraznih bolesti kao što su: bedrenica, slinavka i šap, maligni edem, svinjski vrbanac i kuga, tada vrlo raširenih u Hrvatskoj.

Od 1932. prelazi na Veterinarski fakultet u Zagreb, od 1937. je redoviti profesor, a istovremeno vodi i Zavod u Križevcima. Za Drugog svjetskog rata radi samo u Zagrebu, a poslije u saveznim veterinarskim institucijama gdje se bavi novim stočnim bolestima kao što su gripa prasadi, virusni pobačaj kobila, kuga peradi i zarazna uzetost svinja.

Stručne i znanstvene članke objavljuju mu: Jugoslavenski veterinarski glasnik, Veterinarski arhiv, Poljoprivredni glasnik, Gospodarska sloga, Wiener tierärztliche Monatschrift i drugima od 1922. do 1946.

Umro u Zagrebu 22. prosinca 1949. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.