Novo:

Milan Emil Amruš

 Milan Emil Amruš

Položaj prve željezničke pruge Položaj prve željezničke pruge

Dr.sc. Milan Emil Amruš, vojni liječnik, političar. Rođen u Slavonskom Brodu 1. listopada 1848. Pučku školu i dio više pučke škole završio u Brodu, gimnaziju pohađa u Vinkovcima i Zagrebu. Potom studira medicinu u Beču na Jozefinumu – Zavodu za obrazovanje vojnih liječnika. Od 1872. radi u vojnim bolnicama u Beču i Zagrebu. Prilikom preuzimanja uprave nad Bosnom i Hercegovinom od strane Austro-Ugarske krajem 1878., radi kao pukovnijski liječnik za časnike u Sarajevu, te uspostavlja temelje modernoj medicinskoj službi u BiH.

Povratkom u Zagreb 1882. studira pravo na Zagrebačkom  sveučilištu, a završava ga 1890. doktoratom prava. Tako postaje dvostrukim doktorom. Tada je već ušao u politiku, prilazi “Neodvisnoj narodnoj stranci” tzv. “Obzorašima”, surađuje sa banom grofom Khuenom. Iste godine postaje zagrebačkim gradonačelnikom do 1892. Sljedeće godine ulazi u Hrvatski sabor. Najplodniji dio života mu je bio drugi mandat zagrebačkog gradonačelništva od 1904. do 1910. Tada Zagreb dobiva asfaltirane ulice, električnu uličnu rasvjetu, novi kolodvor, Zavod za njegu dojenčadi, plinara je preseljena iz središta grada, započinje gradnja crkve sv. Blaža, otvoreno je javno kupalište, pokrenuta je akcija za osnivanje gradske knjižnice, osnovano trgovačko društvo “Zagrebački zbor” (današnji Zagrebački velesajam) kojeg premješta na južniju lokaciju u Savskoj ulici, izgrađen je prvi javni nužnik pod zemljom i drugo. Njegovom upravom Zagreb postaje moderan europski grad.

Za Tomašićevog banovanja 1911. godine imenovam je predstojnikom za bogoštovlje i nastavu, pokreće akciju za osnivanje tehničkih fakulteta pri Zagrebačkom sveučilištu ali zbog neprilika u Hrvatskoj i Prvog svjetskog rata ideja je ostvarena tek krajem 1918. godine.

Kao liječnik napisao je o tuberkulozi nekoliko radova (Beč, 1886.), a štampani su mu politički govori u Hrvatskom saboru i zagrebačkom Poglavarstvu (1889.-1903.). Svoje imanje kraj Zdenčine u Klinčaselu ostavio je gradu Zagrebu, gdje je poslije osnovano “sirotište Amruševo” za napuštenu i nezbrinutu dijecu.

Umro je u Zagrebu 26. svibnja 1919. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.