Novo:

Albert Kahn

Na današnji dan, 1942., umro je najveći industrijski arhitekt 20. stoljeća - Albert Kahn. Amerikanac židovskog podrijetla, unaprijedio je metodu građenja industrijskih postrojenja, od početka 20. st. surađivao s Henry Fordom, a uz to je jedan od ljudi odgovornih za prvu sovjetsku petoljetku.

Albert Kahn

Kahn je 1929. prihvatio ponudu “Amtorg Trading Corporation” za posao arhitekta-konzultanta. Od 1929. do 1932. Kahnova je tvrtka proizvela 521 industrijsko postrojenje, od tvornica traktora, automobila i aviona, do kemijskih postrojenja i čeličana. Za taj su posao, u doba najjačeg udara Velike krize na ekonomije zapada, ostvarili dobit od 2 milijarde US$ – za usporedbu, toliko je stajao projekt izrade atomskog oružja 1942.-45.!

Osim toga, 25 Kahnovih najboljih inženjera osnovalo je škole u kojima su, u istom periodu, obučili preko 4,000 sovjetskih inženjera, kojima su na raspolaganju ostavili i nacrte postrojenja. Mnoge od Kahnovih sovjetskih tvornica prebacile su se 1941. na ratnu proizvodnju i za trajanja Velikog domovinskog rata proizvodile su tenkove, jurišne avione, municiju, a među njima je najslavnija ona staljingradska.

Dinko Odak
About Dinko Odak (43 Articles)
Diplomirao sam politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, smjerove: javne politike; međunarodni odnosi. Radio sam kao radio-voditelj i urednik, DJ, pomotor, državni službenik i u sektoru usluga zaštite okoliša. Povijest, pogotovo vojna, mi je hobi posljednjih četvrt stoljeća, a bavim se i analizom (i sintezom) stvarnih, a ne medijskih, međunarodnih odnosa i/ili događaja. Nepopravljivi sam antropopesimist i kolapsist.