Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Bdijenje (Giuseppe Ungaretti)

Bdijenje (Giuseppe Ungaretti)

Talijanski vojnik i kasnije poznati pjesnik Giuseppe Ungaretti na današnji je dan 1915. napisao pjesmu "Bdijenje":

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Zosa Szajkowski

Lisa Moses Leff, The Archive Thief: The Man Who Salvaged French Jewish History in the Wake of the Holocaust

Lisa Moses Leff, The Archive Thief. The Man Who Salvaged French Jewish History in the Wake of the Holocaust (New York: Oxford University Press, 2015), 286 str.

Središnja tema knjige autorice Lise Moses Leff, povjesničarke i profesorice na Američkom sveučilištu u Washingtonu, priča je o Zosi Szajkowskom, povjesničaru koji je uspio spasiti stotine tisuća dokumenata o francuskim Židovima tako što ih je prebacio iz Francuske u Sjedinjene Američke Države. No ova knjiga istražuje i širu tematiku pitanja iz područja židovskoga nacionalizma, židovskih arhiva i načina kako se pisala židovska povijest tijekom i nakon holokausta.

Read more.

Autor: Gabi Abramac

---
Memorial de la Shoah - seminar za hrvatske nastavnike

Memorial de la Shoah - seminar za hrvatske nastavnike

U Parizu je od 28. studenog do 1. prosinca 2016. god. održan seminar u Memorialu de la Shoah na kojem je prisustvovalo 17 nastavnika iz Hrvatske. Skup je organizirala AZOO u suradnji s institutom Memorial de la Shoah. Svečanom otvorenju seminara nazočili su hrvatski veleposlanik dr.sc. Ivo Goldstein, ravnateljica Agencije Jadranka Žarković Pečenković i  Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest pri AZOO.

Read more.

Autor: Marija Gabelica