Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Janko Polić Kamov

Janko Polić Kamov

Janko Polić Kamov rođen je u Rijeci 17. studenog 1886.godine. Bio je pjesnik, novelist i romanopisac. Odličan spomenik na Rječini podsjeća stanovnike da su imali nekog vrlo osobitog tamo. Grob mu se ne zna. Preminuo je u 24-toj u Barceloni.

Read more.

Autor: Alen Barbić

---
"Enola Gay" pri polijetanju sa Tiniana na Hirošimu.

Podnijeti nepodnošljivo: kapitulacija Japana 1945. (2/3)

AMERIČKI PLANOVI ZA OKONČANJE RATA Nakon pobjede na Guadalcanalu, u veljači 1943., američke su oružane snage, predvođene Mornaricom, sustavno lomile otpor japanskog vanjskog, a potom i unutarnjeg strateškog obrambenog prstena, te u veljači 1945. stupile marinskom cokulom na sveto japansko tlo vulkanskog otoka Ivo To, a u travnju i Okinave, drobeći čitavim tim putem Carsku japansku ratnu mornaricu uz nevjerojatno …

Read more.

Autor: Dinko Odak

---
Clark Gable

Clark Gable

Clark Gable, visoki, uglavnom sramežljivi mladić, prodoran zavodnik, jedan je od najboljih i svakako najpopularnijih glumaca 30 - tih godina prošlog stoljeća. Umro je od četvrtog srčanog udara 16. studenog 1960. godine.

Read more.

Autor: Alen Barbić

---
Naslovnica prijedloga Kurikuluma

Komentar dr.sc. Snježane Koren, voditeljice Stručne skupine za Povijest

Nisam dosad htjela reagirati na tijek Šustarove javne rasprave jer smatram da joj, zbog načina na koji je provedena, ne treba davati legitimnost. No, nakon objavljivanja „izvješća“ Šustarovog Povjerenstva, onog Vican-Glunčićeva, ipak želim ukazati na neke detalje koji lijepo pokazuju čemu je ta „rasprava“ i ta „analiza“ trebala poslužiti.

Read more.

Autor: Snježana Koren

---
Podnijeti nepodnošljivo: kapitulacija Japana 1945. (1/3)

Podnijeti nepodnošljivo: kapitulacija Japana 1945. (1/3)

Kad je 2. rujna 1945., na palubi američkog bojnog broda „Missourri“, Japan potpisao predaju, bio je to početak – na Zapadu najzastupljenije - linearne i jednodimenzionalne interpretacije događaja posljednjih tjedana rata, u kojoj Tokio odbija bezuvjetnu kapitulaciju, Amerikanci bacaju atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, a šokirani Japanci, unatoč fanatičnom kultu borbe do smrti, odnosno želji za očuvanjem postojećeg oblika državnog uređenja, ipak pristaju položiti oružje.

Read more.

Autor: Dinko Odak

---
Henryk Sienkiewicz

Henryk Sienkiewicz

Henryk Sienkiewicz, poljski književnik i nobelovac, umro je u Veveyu (Švicarska) na današnji dan 15. studenog prije točno stotinu godina. Putovao je Njemačkom, Francuskom, Engleskom, Afrikom i Amerikom, nadugačko i naširoko. Po struci je bio filolog.

Read more.

Autor: Alen Barbić

---
Claude Oscar Monet

Claude Oscar Monet

Francuski impresionistički slikar Claude Oscar Monet, rodio se na današnji dan 14. studenog 1840. u Parizu. Zovu ga "slikarom svjetla". Slikao je svijetli dan, odraz oblaka u vodi, nebo, bjelinu snijega. Za njega su ljudi pomalo nebitni. Poput zastavica što na njegovim slikama vijore na vjetru. Sa ' štafelajem' i stoličicom lutao je uokolo i prizore nije samo skicirao već im se na licu mjesta gorljivo brzim potezima posvećivao. 'Loveći' trenutak, dojam, prvi pogled, impresiju.

Read more.

Autor: Alen Barbić

---
Predstavljanje Interaktivnog narativa Zatiranje povijesti i sjećanja

Predstavljanje Interaktivnog narativa Zatiranje povijesti i sjećanja

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i SENSE–Centar za tranzicijsku pravdu pozivaju vas na predstavljanje Interaktivnog narativa Zatiranje povijesti i sjećanja. Promocija će biti održana u srijedu 16. studenoga u 11 sati u Muzeju Mimara (multimedijalna dvorana) u Zagrebu, Rooseveltov trg 5.

Read more.

Autor: HPP

---
Najava znanstvenog skupa: Povijest rijeke Drave – poveznica među regijama

Najava znanstvenog skupa: Povijest rijeke Drave – poveznica među regijama

Povijesno društvo Koprivnica i Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju pozivaju vas na međunarodni znanstveni skup "Povijest rijeke Drave – poveznica među regijama". Skup će se održati u Hotelu Podravina u Koprivnici od 18. do 19. studenog 2016. godine. U nastavku slijedi program skupa.

Read more.

Autor: Hrvoje Petric

---
Staroegipatska civilizacija, sv. 1: Povijest i kultura starog Egipta

Najava: Predstavljanje monografije "Staroegipatska civilizacija, sv. 1: Povijest i kultura starog Egipta"

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu imaju čast pozvati Vas na predstavljanje znanstvene monografije autora doc.dr.sc. Mladena Tomorada: "Staroegipatska civilizacija, sv. 1: Povijest i kultura starog Egipta", udžbenika Sveučilišta u Zagrebu. O knjizi će govoriti dr.sc. Vlatka Vukelić, mr.sc. Daniel Rafaelić, dr.sc. Eva Katarina Glazer te sam autor. Predstavljanje će se održati na glavnoj pozornici sajma Interliber 2016., paviljon broj 6 na Zagrebačkom velesajmu, u nedjelju 13. studenog 2016. s početkom u 14.00 sati.

Read more.

Autor: HPP