Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Nikola Tesla - čovjek koji je vidio budućnost

Nikola Tesla - čovjek koji je vidio budućnost

Nikola Tesla rođen je u noći s 9. na 10.srpnja 1856. godine u podvelebitskom selu nedaleko od Gospića- Smiljanu. Teslin otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina (Đuka) domaćica, ali vrlo inteligentna žena.

Read more.

Autor: Marina Trstenjak Petran

---
Gornja Radgona početkom 19. stoljeća

Prijenos posmrtnih ostataka grofa Janka Draškovića iz Gornje Radgone u Zagreb

Gornja Radgona, kao mala općina s nešto više od 800 stanovnika, na desnom brijegu rijeke Mure i njena susjeda, Radgona (Radkersburg) s oko 2600 stanovnika na lijevom brijegu Mure, upisani su u povijest slovensko-hrvatskih odnosa po malo poznatom detalju iz života odnosno smrti grofa Janka Draškovića, velikog hrvatskog političara i jednog od utemeljitelja ilirizma.  

Read more.

Autor: Ivan Rihtarič

---
Dan Spomena Grada Pule

Dan Spomena Grada Pule

Sedmu godinu zaredom u pulskim se osnovnim školama obilježio Dan Spomena Grada Pule. Obilježavanje Dana Spomena pokrenuto je 2010. godine na inicijativu UABA Grada Pule uz podršku Grada Pule i Istarskog povijesnog društva. Osnovna škola Veli Vrh bila je domaćin obilježavanja Dana Spomena 2010. i 2011., a obilježavanje se nastavilo u OŠ Šijana, OŠ Centar, OŠ Tone Peruška i OŠ Kaštanjer. Ove je godine domaćim obilježavanja bila OŠ Vidikovac.

Read more.

Autor: Igor Jovanovic

---
Igra ponavljanja (srednji vijek)

Igra ponavljanja (srednji vijek)

U pripremi nastave puno se koristim materijalima koje pronalazim na internetu, odnosno na stranicama, domaćim i stranim, koje promoviraju i objavljuju inovativne nastavne materijale i igre nastojeći ih iskoristiti za obradu određenih tema iz nacionalne ili svjetske povijesti. Neke od ideja pronašla sam i na stranici Hrvatskog povijesnog portala, pokušavajući ih dodatno unaprijediti ili samo prilagoditi uzrastu i sposobnostima učenika s kojima radim.

Read more.

Autor: Nikolina Marjanović