Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Odgovor SRS za Povijest na Očitovanje Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru

Odgovor SRS za Povijest na Očitovanje Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru

Odgovor na Očitovanje Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, objavljeno prvo na portalu Narod.hr (10.5.2016.), a potom i na službenoj stranici Sveučilišta u Zadru (6.6.2016.), indirektno upućeno Stručnoj radnoj skupini za izradu Prijedloga predmetnog kurikuluma Povijest (dalje: Prijedlog).

Read more.

Autor: HPP

---
Pula Superiorvm

Najava: Kako su ONE stvarale rimsku Pulu? O emancipaciji (istarskih) žena u prošlosti i sadašnjosti!

U sklopu Festivala Dani antike – Pula Superiorvm koji traje od 9. do 12. lipnja 2016.,, održat će se kulturna tribina: "Kako su ONE stvarale rimsku Pulu? O emancipaciji (istarskih) žena u prošlosti i sadašnjosti!". Sudjeluju ugledni i poznati gosti: Robert Matijašić, Milana Vuković Runjić, Marija Mogorović Crljenko i Sandi Blagonić.

Read more.

Autor: HPP

---
Kurikulum Povijesti kljucne rijeci

Objava Nacionalnog kurikuluma za nastavni predmet Povijest i odgovora na pristigle priloge u stručnoj raspravi

Slijedom zamolbe Stručne radne skupine za izradu Nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Povijest objavljujemo inačicu kurikuluma dorađenu nakon stručne rasprave te odgovore na pristigle priloge. SRS je svoju odluku donio jednoglasno.

Read more.

Autor: HPP

---
Ante Nazor

Odgovor na komentar dr. sc. Ante Nazora u emisiji „Otvoreno“ 25.5.2016. i 1.6. 2016.

Veliki dio komentara dr. sc. Ante Nazora, ravnatelja Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata, odnosi se na navodnu ideologizaciju kurikuluma Povijesti, odnosno tvrdnju da „kurikulum više liči na jugoslavenski nego na hrvatski“. Ta se tvrdnja zasniva samo na činjenici da se u kurikulumu na jednome mjestu spominju „ratovi na postjugoslavenskom prostoru“. Iznoseći takvu tvrdnju, Nazor je doveo u zabludu gledatelje emisije „Otvoreno“ budući da u Prijedlogu kurikuluma povijesti stoji sljedeće: „Učenik istražuje procese oblikovanja samostalne hrvatske države nakon 1990. uključujući demokratizaciju, političku i gospodarsku preobrazbu hrvatske države i društva, Domovinski rat, ratne sukobe na (post)jugoslavenskom prostoru i uključivanje Hrvatske u međunarodne integracije. Naglasak je na razdoblju od početka Domovinskog rata do mirne reintegracije Podunavlja: na uzrocima rata, ključnim vojnim operacijama, mirovnim inicijativama, različitim iskustvima ljudi u ratu te vojnim i civilnim žrtvama rata. Učenik istražuje uzroke i posljedice navedenih događaja te analizira izvore uključujući osobna svjedočanstva suvremenika tih događaja.“.

Read more.

Autor: HPP

---
Raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (3)

Raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (3)

Diplomski rad Mirne Glavan iz 2013. godine pod nazivom Raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije podijeljen je za potrebe ovog feljtona u 5 dijelova. Cjeline se razvijaju kronološki u razdoblju od smrti Josipa Broza Tita, u svibnju 1980. godine, do prvog zasjedanja Sabora Republike Hrvatske, u svibnju 1990. godine.

Read more.

Autor: Mirna Glavan

---
Otvoreno pismo saborskom zastupniku Marku Sladoljevu

Otvoreno pismo saborskom zastupniku Marku Sladoljevu

Marko Sladoljev, saborski zastupnik Most nezavisnih lista, u svom je govoru u Hrvatskom saboru 30. svibnja 2016. godine između ostalog rekao: 'Stav Mosta je također da se kurikularna reforma treba nastaviti i da se trebaju uvažiti sve stručne primjedbe, ne ideološke nego stručne. Ono što se dogodilo s ovom reformom je da su u medijima ideološke rasprave zagušile ovu stručnu raspravu. Dakle, ideološke rasprave su napadale ovu reformu da je antihrvatska iako se s time ne slažem, ali svakom jasno je u hrvatskom društvu da se npr. Domovinski rat treba zvati Domovinski rat, a ne postjugoslavenski rat i to se naravno treba promijeniti'. Stručna radna skupina za izradu prijedloga Nacionalnog kurikuluma nastavnoga predmeta Povijest (u okviru Cjelovite kurikularne reforme) poslala je 2. lipnja 2016. Klubu zastupnika Most nezavisnih lista pismo s ispravkama pogrešnih navoda. Pismo prenosimo u cijelosti.

Read more.

Autor: HPP