Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Aleksandar Todosijevic

O poslu nastavnika povijesti u Srbiji - razgovor s Aleksandrom Todosijevićem

Raditi u školi je uvijek izazov. Nastavnici su uvijek rastrgani između obaveze ispunjavanja ciljeva postavljenih nastavnim planom i programom, rada s učenicima, komunikacije s roditeljima, uvođenja inovacija i eskperimenata iz osobne ili državne želje. U međusobnim susretima često propitujemo u čemu su sličnosti i razlike našeg posla u Hrvatskoj s drugima diljem svijeta. Hrvatski povijesni portal će u sljedećem razdoblju objavljivati razgovore s nastavnicima povijesti iz raznih zemalja. Počinjemo sa susjedom, s državom s kojom imamo vrlo izazovnu prošlost koja nas povezuje i nažalost razdvaja. Predstavljamo kolegu Aleksandra Todosijevića, nastavnika povijesti u u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Batajnici. Urednik je bloga Učionica istorije, koji se bavi nastavom povijesti i popularizacijom povijesti kao znanosti i nastavnog predmeta. Autor je udžbenika i vježbenice za 5. i 6. razred osnovne škole.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

Put antisemitizma - korelacija povijesti i građanskog odgoja

Put antisemitizma - korelacija povijesti i građanskog odgoja

Županijsko stručno vijeće nastavnika povijesti Krapinsko-zagorske županije slušalo je predavanje o uvođenju građanskog odgoja, te o mogućnosti korelacije povijesti i građanskog odgoja. Predavanje je održano u Zaboku 8. svibnja 2014. godine. 

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

Josip Glaurdić, Vrijeme Europe: Zapadne sile i raspad Jugoslavije, Mate d.o.o., Zagreb 2011., 453.str.

Josip Glaurdić, Vrijeme Europe: Zapadne sile i raspad Jugoslavije, Mate d.o.o., Zagreb 2011., 453.str.

Knjiga Vrijeme Europe, koja je objavljena u Zagrebu 2011. godine, preveden je doktorski rad mladog znanstvenika Josipa Glaurdića sa sveučilišta u Cambridgeu. Knjiga je podijeljena na 10 poglavlja, od kojih temu u užem smislu obrađuje njih osam. 

Read more.

Autor: Mario Peranić

Video: Govornica - Kultura sjećanja na Holokaust

Video: Govornica - Kultura sjećanja na Holokaust

Snimka emisije "Govornica" emitirane 7. svibnja 2014. godine. Komemoracije žrtava fašizma kao obrazovanje za demokraciju, u povodu nedavne obljetnice proboja u Jasenovcu i prvog hrvatskog organiziranog sudjelovanja na Maršu prezivjelih u Auschwitzu - koliko i kako nadolazeće generacije uče o važnosti sjećanja u cilju prevencije ponavljanja užasa 20. stoljeća? Gosti Miljenko Hajdarović iz Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava i Aneta Lalić iz Srpskog narodnog vijeća. Urednik i voditelj Zlatan Krajina.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

Virtual e-Class International Project - European Myths and Legends

Virtual e-Class International Project - European Myths and Legends

31 12-year old students, enrolled at Colegiul National Gheorghe Lazar in Sibiu, Romania embarked on an imaginary time machine during the school year 2012-2013. They were taken to various moments of myths and legends, which they described to their project partners in Athens, Greece! Meanwhile, they watched and reflected upon the presentations prepared by their Greek peers about well-known Greek myhts – all in a unique educational project called ”Virtual e-Class” initiated at, and supported by, the Faculty of English Language and Literature of the University of Athens.

Read more.

Autor: Daniela Bunea

NDD: 11. svibanj

NDD: 11. svibanj

Iz događaja koji su se dogodili na današnji dan 11. svibnja izdvajamo: preminuo Martin Špegelj, valcer u Engleskoj, uhićen Eichmann, štrajk rudara u Labinu, srušen prvi Messerschmitt, završeno snimanje Dinastije, prva generalica u marincima, osnovan Monty Python, rođen Salvador Dali, katastrofalni požar stadiona u Bradford Cityju...

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

Prezi

Prezi u nastavi povijesti

U današnje vrijeme, kada je Internet dostupan u gotovo svakoj prilici, važno je učenicima otkrivati nove i zanimljive načine predstavljanja nastavnog sadržaja. Internet mi je, u OŠ Šećerana, gdje sam na stručnom osposobljavanju, dostupan svakodnevno u učionici povijesti i, priznajem, vrlo je koristan prilikom izvođenja nastave. Iako sam mišljenja kako je knjiga, kao osnova nastavnog procesa nezamjenjiva, ovakav način nastave učenicima je vrlo blizak i time učinkovit. Naime, učenici su upoznati s raznim modernim načinima predstavljanja nastavnog sadržaja, ali uvijek možemo pronaći novine s kojima se još nisu susreli i time im dodatno približiti nastavnu građu koju moraju usvojiti.

Read more.

Autor: Mirna Glavan