Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Špiljsko slikarstvo u 5. razredu

Špiljsko slikarstvo u 5. razredu

Učenici petih razreda OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija, su u sklopu nastavne teme Starije kameno doba, imali malu radionicu Špiljsko slikarstvo. Dobili su smeđe papire i pastele (crvenu, crnu, bijelu). Na računalnoj prezentaciji pogledali su primjere špljskog slikarstva.

Read more.

Autor: Barbara Zanutel

---
Posjete u 5 godina

Iz uredničkog kuta nakon 10 godina rada portala

Možemo li nakon 10 godina rada biti malo samodopadni i hvalisavi?!? Hrvatski povijesni portal je ušao u 11. godinu djelovanja i meni se kao uredniku čini da mogu biti jako zadovoljan. Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis koji radi na volonterski pogon ljubitelja muze Klio. Okupilo se tu 128 suradnika koji su u raznim tematskim kategorijama objavili preko 1600 priloga. Od tog broja trenutno je dostupno njih nešto manje od 1400 jer smo stare najave i novosti odlučili obrisati. 

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Zbornik "Lucius" poseban tematski broj "Povijest nacionalnih manjina u Hrvatskoj"

Zbornik "Lucius" poseban tematski broj "Povijest nacionalnih manjina u Hrvatskoj"

Na studentima povijesti, a kasnije diplomiranim povjesničarima jest da pišu i pripovijedaju. Pisanje i pripovijedanje o zadanim temama osnovni su temelji ovoga zanata. Upravo je to jedan od razloga zašto Zbornik Lucius, kojega izdaje Društvo studenata povijesti "Ivan Lučić-Lucius" Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, izlazi već dugi niz godina. Kako se onda javila želja za posebnim tematskim brojem? U akademskoj godini 2012/2013 na Hrvatskim studijima studenti su mogli upisati kolegij pod nazivom "Povijest nacionalnih manjina u Hrvatskoj" kojega je predavala dr. Ljiljana Dobrovšak s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar". Studenti u punini svoje životne znatiželje pokazali su dobar odaziv, ali i želju za konstruktivnom raspravom.

Read more.

Autor: Matea Jalžečić

---
Kurikulum Povijesti kljucne rijeci

Ivo Banac parcijalno, površno i pogrešno napada kurikulum povijesti

U svojoj redovnoj kolumni u Jutarnjem listu od 11. 3. 2016. Ivo Banac iznio je kritiku prijedloga novog kurikuluma povijesti. Bančevo je čitanje Prijedloga, nažalost, parcijalno i površno, a zbog nezainteresiranosti za odgojno-obrazovni kontekst i pogrešno (npr. miješa razine postignuća i ocjene, iako se na str. 14 objašnjava da “razine postignuća ne predstavljaju školske ocjene”). Ono što ne pozna i ne razumije - npr. teorije kurikuluma ili kognitivni razvoj učenika - Banac otpisuje tvrdnjom o “naslagama metodološkog paperja”. Sve njegove primjedbe odnose se samo na teme za osnovnu školu, dok srednju školu ne spominje.

Read more.

Autor: Snježana Koren