Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Edukacija o Holokaustu u New Yorku

Edukacija o Holokaustu u New Yorku

Na web stranicama MZOS-a otvoreni je redoviti godišnji natječaj za nastavnike koji se žele educirati o Holokaustu u sklopu programa američkog udruženja holokaust organizacija (AHO) i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. Radi se o izvrsnoj prilici za dvoje nastavnika da razmijene svoje iskustvo s američkim kolegama i nauče više o samom Holokaustu. Naravno to je i izvrsna prilika za doživjeti vrhunsko američko sveučilište te društveni i kulturni život New Yorka. Na povijesnom portalu možete pročitati izveštaje iz 2013. i 2014. godine.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Lenta vremena Jugoslavije - kartice za poučavanje

Lenta vremena Jugoslavije - kartice za poučavanje

Udruga HERMES je u suradnji s Kućom Anne Frank i partnerskim organizacijama iz regije tijekom prošlog tjedna u Zagrebu organizirala trening budućih trenera u projektu "Historija, Istorija, Povijest". Pedesetak budućih trenera iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije sudjelovalo je u predavanjima i radionicama. Ciljevi projekta HIP su istraživanje i pokretanje diskusije o bivšoj Jugoslaviji, promicanje kritičkog mišljenja i poticanje na kreativno promišljanje o tome kako educirati o zajedničkoj prošlosti ujedno pomičući toleranciju.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Zrcaljenje duha vremena – projekt Holokaust u OŠ Antuna Kanižlića u Požegi

Zrcaljenje duha vremena – projekt Holokaust u OŠ Antuna Kanižlića u Požegi

Već četvrtu godinu zaredom na inicijativu vjeroučiteljice Josipe Valentić u Požegi se provodi projekt "Holokaust u OŠ Antuna Kanižlića". Tijekom proteklih godina održana su različita predavanja (rabin Luciano Moše Prelević, Nevena Radović, Josipa Valentić, itd.), a ove 2016. godine u suradnji s Povijesnim društvom Požega organizirana je tribina u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Požegi. Tribine su dio projekta u kojemu učenici s učiteljima pripremaju i održavaju brojne radionice o holokaustu, diskriminaciji i toleranciji.

Read more.

Autor: Goran Đurđević