Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Godišnja skupština Hrvatske udruge nastavnika povijesti 2015.

Godišnja skupština Hrvatske udruge nastavnika povijesti 2015.

Prošli vikend u OŠ Jabukovac u Zagrebu održana je godišnja skupština Hrvatske udruge nastavnika povijesti. Okupljene je najprije pozdravio ravnatelj škole, bivši tajnik HUNP-a i dugogodišnji aktivni član, Darko Benčić. Potom je riječ preuzela Tamara Janković, predsjednica HUNP-a. Pozdravila je okupljene, ispričala ukratko o događanjima u kojima su sudjelovali članovi HUNP-a tijekom protekle godine te najavila program rada godišnje skupštine. Krešimir Erdelja, tajnik udruge, potom je ukratko predstavio novi projekt CDRSEE-a u kojem HUNP ima ulogu partnera. U izradi su dvije nove povijesne čitanke koje pokrivaju razdoblje od Drugoga svjetskog rata do danas. Jedan od urednika je prof. Neven Budak, a na odabiru i prikupljanju izvora radi prof. Hrvoje Klasić.

Read more.

Autor: Krešimir Erdelja

---
XIII. Dies Historiae: Pogled na društvo kroz prizmu zabave

XIII. Dies Historiae: Pogled na društvo kroz prizmu zabave

Trinaesti po redu znanstveni skup Dies Historiae održati će se u srijedu 9. prosinca 2015. godine na Znastveno Sveučilišnom kampusu Borongaj. Tema ovogodišnjeg skupa je „Pogled na društvo kroz prizmu zabave“ u sklopu kojega će 17 izlagača govoriti o tome koji su sve čimbenici utjecali na razvoj oblika zabave tijekom povijesti, jesu li zabavni sadržaji isključivo posljedica kutlurno-društvenih procesa i o tome možemo li promatrati zabavu kao oruđe politike ondašnjih vladara.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Arhiv Oyneg Shabbes i Emanuel Ringelblum

Arhiv Oyneg Shabbes i Emanuel Ringelblum

Arhiv Oyneg Shabbes otkriven je u iskopinama ispod Varšavskog geta. Arhiv je bio potajno vođen između 1940. i 1943. godine pod vodstvom povjesničara Emanuela Ringelbuma. Članovi tajne organizacije Oyneg Shabbes prikupili su tisuće svjedočanstava od židovskih žitelja Varšave i izbjeglica iz okolnih mjesta, te su tako stvorili dokumentarni zapis o ratnoj sudbini poljskog židovstva. Arhiv se danas nalazi u Židovskom povijesnom muzeju u Varšavi i sastoji se od oko 35.000 stranica, dokumenata i materijala koje je tiskao pokret otpora, fotografija, memoara i beletristike.

Read more.

Autor: Gabi Abramac