Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Seminar - Kultura sjećanja u književnosti i edukacija o holokaustu i zločinima nacizma

Seminar - Kultura sjećanja u književnosti i edukacija o holokaustu i zločinima nacizma

Seminar - Kultura sjećanja u književnosti i edukacija o holokaustu i zločinima nacizma, dio je projekta Dani sjećanja. Koristeći književna djela i literaturu o Drugom svjetskom ratu, stručnjaci Kuće Anne Frank iz Amsterdama, Narodne Knjižnice Srbije, međunarodne mreže Teraforming iz Švedske i Srbije, u suradnji s drugim institucijama i stručnjacima iz Srbije, izraditi će pedagoške materijale koji će dati nove edukativne sadržaje o važnim danima sjećanja.

Read more.

Autor: Aleksandar Todosijevic

Prvi koraci internetom za učitelja povijesti

Prvi koraci internetom za učitelja povijesti

Količina informacija dostupnih na internetu je ogromna i svakim se danom povećava. Prema podacima iz travnja 2014. godine na raspolaganju imamo oko 155 milijuna web stranica. Taj se broj stalno mijenja jer se neke stranice gase dok se nove stvaraju. Eric Schmidt, izvršni direktor Googlea, procjenjuje da je na internetu oko 5 milijuna terabyta podataka (5 milijardi Gb). Pitanje je kako tu količinu dostupnih informacija iskoristiti u školama ili konkretnije u nastavi povijesti. U ovom ću članku dati nekoliko osnovnih smjernica za korištenje interneta u radu s učenicima osnovne i srednje škole tijekom nastave povijesti.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

Croatia and Slovakia: Historical Parallels and Connections

Međunarodna konferencija: Hrvatska i Slovačka: Povijesne paralele i veze (od 1780. do danas)

Slaveći 140 godina svoga djelovanja, Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Odsjekom za zapadnoslavenske jezike i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odsjekom za slovačku povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Comenius u Bratislavi, organizira međunarodnu konferenciju Croatia and Slovakia: Historical Parallels and Connections (from 1780 to the Present Day) koja će se održati od 7. do 11. svibnja 2014. u Konferencijskoj dvorani na drugom katu Knjižnice Filozofskoga fakulteta na hrvatskom i slovačkom jeziku uz simultano prevođenje prema programu u privitku.

Read more.

Autor: Željko Holjevac

Elisabeth Kalhammer

Novo svjedočanstvo Hitlerove sobarice

Hitler je dobru zaradu od prodaje "Mein Kampfa" iskoristio za kupnju nekretnine u Bavarskim Alpama. Uz samu blizinu Austrije, među zelenilom njemačkih planina smjestio se gradić Berchtesgaden. U njegovoj blizini Hiter je 1933. godine kupio Haus Wachenfeld. Nakon završetka renovacije tri godine kasnije, kuća je preimenovana u Berhgof i do kraja rata je služila kao jedna od važnijih Hitlerovih rezidencija. Udobno i raskošno namještena rezidencija je Hitleru služila za primanje diplomata i saveznika, druženje s prijateljima i prijateljevanje s Evom Braun. Uz poveći zaštitni vojni odred u Berghofu je bilo zaposleno i više civila koji su se brinuli da Hitleru i gostima ništa ne nedostaje. Prije nekoliko dana svoju je životnu priču o radu za Hitlera je ispričala 89-godišnja Elisabeth Kalhammer.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

Bošnjačani u Drugom svjetskom ratu

Bošnjačani u Drugom svjetskom ratu

Na ovim našim bošnjačkim prostorima protutnjali su brojni ratovi od Rimskog doba do ovog našeg zadnjeg Domovinskog rata. Prvi i Drugi svjetski rat su nesumnjivo bili najveći u povijesti ratovanja i u njima su sudjelovali brojni Bošnjačani. Godine 2005. kada ovo pišem žive još relativno malobrojni Bošnjačani sudionici i očevici tih ratova i oni koji se sjećaju toga rata iz djetinjstva. U razgovoru sa živućim seljanima koji se sjećaju rata možemo dobiti samo njihovu osobnu sliku rata koja se uklapa u opću i posebnu nacionalnu povijest rata. Nitko ne može ispričati u našem selu cjelovitu povijest rata, jer i zaborav je učinio svoje, tako da se moramo osloniti na povijesna vrela koja su sačuvana u selu, arhivima i knjigama, i njih svestrano proučavati.

Read more.

Autor: Josip Šarčević