Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Haggadah Sarajevo

Konferencija “Jevreji i Bosna i Hercegovina, 1565‐2015”

U Sarajevu će 12. i 13. listopada 2015. godine biti održana konferencija ”Jevreji i Bosna i Hercegovina, 1565‐2015”. Ova konferencija održava se povodom 450 godina židovskog prisustva u Bosni i Hercegovini. Povodom ovog jubileja, Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine, Jevrejska opština u Sarajevu i “La Benevolencija” – židovsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo, u suradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine bit će domaćin međunarodne konferencije posvećene bogatom nasljeđu bosanskih Židova, njihovoj povijesti i doprinosu zemlji, kao i svjetskom židovstvu.

Read more.

Autor: Gabi Abramac

---
Historiana nagradni natječaj - Sudjelujte na konferenciji u Belfastu

Historiana nagradni natječaj - Sudjelujte na konferenciji u Belfastu

EuroClio podsjeća na natječaj vezan uz temu Godišnje konferencije 2016 u Belfastu. EuroClio preko svog projekta Historiana poziva edukatore na kreiranje nastavnih aktivnosti koje se odnose na stereotipe podučavajući o osjetljivim pitanjima u podijeljenim društvima. Pobjednika natječaja će pozvati da održi radionicu na konferenciji “Reimagining Remembrance & Dealing with the Legacy of a Violent Past”.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Godišnja skupština Povijesnog društva Požega 2015. godine

Godišnja skupština Povijesnog društva Požega 2015. godine

U petak, 25. rujna u dvorani Svete Terezije Avilske u Požegi, održala se godišnja skupština Povijesnog društva Požega. Prvi, formalni dio za članove započeo je u 19.00 sati i predsjednik Goran Đurđević predočio je izvješće o radu u proteklih godinu dana kao i financijsko izvješće za isto razdoblje. Nakon toga izglasan je novi Statut te se započeo izborni dio Skupštine. Dosadašnjem rukovodstvu istekao je dvogodišnji mandat. Izabrano je novo rukovodstvo pa je novi predsjednik za razdoblje 2015.-2019. profesor povijesti i arheolog te doktorand moderne i suvremene povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Vinko Tadić, a dopredsjednica je profesorica Klaudija Gašpar, dok je tajničku dužnost dobila diplomirana učiteljica Marija Marjanović. Uz troje navedenih, novo Predsjedništvo čine još Vera Ćuže Abramović, Mihaela Markovac, Kristina Rupert i Josip Katić. Nakon ovog dijela započela je svečanost.

Read more.

Autor: Goran Đurđević

---
Najava novih edukativnih radionica EU Educa

Najava novih edukativnih radionica EU Educa

U listopadu se nastavlja turneja edukativnih radionica u projektu EU Educa (stručno usavršavanje nastavnika). Projekt provodi Fakultet za političke znanosti uz partnerstvo s Udrugom za edukaciju i promicanje ljudskih prava. Prva je radionica održana u Zagrebu tijekom ožujka ove godine. Gradovi koji slijede su Rijeka (3.10.), Osijek (10.10.) i Split (17.10.).

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Omaha - tvornica smrti

Omaha - tvornica smrti

Od svih invazijskih plaža Dana-D, najgora je bila američka „Omaha“. Događanja u tom sektoru svojom brutalnošću svrstavaju se uz bok najzloglasnijih krvoprolića u povijesti, što je jedan od razloga prenaglašene prisutnosti „Omahe“ u popularnoj kulturi i pamćenju njenih konzumenata. Čemu, onda, još jedan tekst o već dobrano prežvakanom događaju? Odgovor je jednostavan – zbog podzastupljenosti ove teme na hrvatskom jeziku i zbog osobne fascinacije hrabrošću i žrtvama ljudi na objema stranama. Ovo nije detaljan opis događaja na „Omahi“, već široki obuhvat, skica s naglaskom na najvažnijim i najzanimljivijim momentima, a nadam se da će poštovano čitateljstvo podjednako misliti.

Read more.

Autor: Dinko Odak