Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Židovi i Američki građanski rat

Židovi i Američki građanski rat

Američki građanski rat otvorio je novi prostor američkim Židovima te ubrzao asimilaciju i prihvat u američko društvo. Kada je američki kongres godine 1861. objavio rat, istodobno je donio i zakon kojim je dozvolio kapelane ”bilo koje kršćanske vjeroispovijesti” u američkoj vojsci i mornarici. Godinu dana kasnije nakon organiziranih provjeda američke židovske zajednice, Kongres je donio drugi zakonski akt kojima je i Židovima dozvolio da služe kao kapelani. Tada je po prvi put, Kongres priznao židovstvo kao jednu od američkih vjera.

Read more.

Autor: Gabi Abramac

---
Abdulhamid II

Armensko pitanje u kasnom Osmanskom Carstvu (3)

Stvaranje armenskih revolucionarnih organizacija i nereguralnih osmanskih jedinica-hamidija

Nakon Berlinskog kongresa u Osmanskom Carstvu su paralelno tekla dva procesa. Sultan Abdülhamit II je nastojao koliko je moguće centralizirati državu, a novostvorene okolne države i neke velike sile nastojale su na daljnjem raspadanju Osmanskog Carstva.

Read more.

Autor: Igor Despot

---
Završen projekt "Dvostruki teret"

Završen projekt "Dvostruki teret"

Preko 130 učenika, nastavnika i partnera međunarodnog projekta „Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi“ okupilo se na završnom događaju – ljetnoj školi koja je
održana krajem lipnja u Jasenovcu i Novom Vinodolskom. Projekt je inicirao Goethe-Institut Kroatien, a proveden je uz pomoć europskog fonda „Europa za građane – Aktivno europsko sjećanje“.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Najava doktorandske radionice: Istraživanje povijesti školstva u Hrvatskoj: građa i metodologija

Najava doktorandske radionice: Istraživanje povijesti školstva u Hrvatskoj: građa i metodologija

Obavještavamo vas da će 16. studenog 2015. godine od 11 do 16 sati u Hrvatskom školskom muzeju (Trg maršala Tita 4, Zagreb) biti održana doktorandska radionica na temu Istraživanje povijesti školstva u Hrvatskoj: građa i metodologija. Radionica se provodi u okviru znanstvenog projekta „Od protomodernizacije do modernizacije školstva u Hrvatskoj (18. i 19. stoljeće)“ Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic