Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Natječaj za esej o udžbenicima povijesti

Natječaj za esej o udžbenicima povijesti

Istraživačka mreža za srednjovjekovnu srednju Europu (MECERN), u suradnji s Georg Eckert Institutom za proučavanje udžbenika najavljuje natječaj za najbolji esej na temu „Slika srednjovjekovnog susjeda  u srednjoeuropskim udžbenicima“. Pozivamo studente i profesore povijesti (uključivo i studente i nastavnike u poljima povijesti umjetnosti, arheologije i književnosti) da predaju kritičke osvrte na temu kako su u školskim udžbenicima obrađene teme vezane za život ljudi i povijest zemalja srednje Europe u srednjem vijeku. („od Baltika do Jadrana“). Poslani radovi trebali bi biti temeljeni na jednom ili više udžbenika koji se trenutno rabe u srednjoškolskoj nastavi u zemljama srednje Europe uključujući baltičke zemlje kao i zemlje sjevernog Balkana. Naglasak u radu trebalo bi staviti na kritički osvrt kako se u udžbenicima povijesti obrađuju teme stereotipa tj. pogleda na povijesne susjede (ukoliko je moguće napraviti usporedbu s današnjim stanjem, poglavito glede suvremenih istraživačkih rezultata). Opseg rada ne bi trebao prelaziti 15 stranica. Za najbolji rad predviđena je nagrada od 1000 €, te po 500 € za drugo i treće mjesto. Osim toga, predviđeno je da nagrađeni radovi budu objavljeni u odgovarajućem školskom časopisu ili knjizi, a jednako tako radovi će biti uključeni u tzv. komparativni sažetak. Svi zainteresirani trebaju se registrirati (uz navođenje udžbeničke literature koju će koristiti i uz naznaku jezika na kojem će rad biti napisan) do 1. studenog 2015. na mecern@ceu.edu te će potom dobiti daljnje upute. Krajnji rok za predaju eseja je 1. veljače 2016. Radovi pisani na engleskom, njemačkom i francuskom imat će prednost, no možda će biti moguće prevesti radove pisane i na drugim jezicima.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Održana tribina: „Dva grada? Urbanitet Pule od Rima do Austrije“

Održana tribina: „Dva grada? Urbanitet Pule od Rima do Austrije“

Tribina „Dva grada? Urbanitet Pule od Rima do Austrije“ koja se održala u sklopu festivala „Dani antike – Pula Superiorvm“ u petak 12 . lipnja izazvala je veliki interes i okupila je mnoštvo publike, koja je slušala o najrazličitijim temama iz povijesti Pule, o kojima su pričali ugledni domaći intelektualci Darko Dukovski, Robert Matijašić i Attilio Krizmanić. Festival je po prvi puta ponudio sadržaj znanstvenog karaktera u zajedničkoj suradnji Pule Superiorvm i Istarskog povijesnog društva, te pridonio izravnom znanstvenom obogaćivanju i aktivnom učenju. 

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Primo Levi

Primo Levi

Primo Levi rođen je 1919. godine u Turinu. Premda je znan kao kemičar i pisac, manje se o njemu zna kao lingvistu. Njegovo djelo Periodni sustav elemenata sastoji se od zbirke od dvadeset i jedne priče od kojih svaka nosi naziv jednog kemijskog elementa. Svaka priča kronološki prati piščev život što ujedno prerasta i u metaforu života koji je po Mendeljevu cjelokupna materija na zemlji i u svemiru, izgrađena na dvadeset i dva elementa koji se međusobno razlikuju po atomskoj težini i drugim osobinama. Istodobno je to i dupli broj kromosoma koji karakterizira čovjeka. 

Read more.

Autor: Gabi Abramac