Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Blaichovi zrakoplovi uključeni u akciju

Prepad na Fort Lamy

U veljači 1941., nakon dolaska njemačke vojske u Afriku, karakter rata u pustinji se izmijenio, kao i situacija na Sredozemnom moru koje je, unatoč posjedu Gibraltara, Malte i Sueza, sve manje bivalo pod britanskom kontrolom, pogotovo po dolasku X. zračnog korpusa Luftwaffe na Siciliju. Suočeni sa njemačkom ofenzivom u zraku i u pustinji, Britanci narednih mjeseci razvijaju alternativne pravce snabdijevanja svoje egipatske armije.

Read more.

Autor: Dinko Odak

---
K.V. Switzer - prva žena na bostonskom maratonu

K.V. Switzer - prva žena na bostonskom maratonu

Bilo je to vrijeme kada je razmišljanje o ženama i njihov položaj u društvu bio znatno drugačiji. Sudjelovanje u mnogim sportovima je bilo isključivo "muška stvar". Takvo je u 1960-ima u SAD-u bilo razmišljanje o maratonu, o pravoj "muškoj" trci koja traži snagu i izdržljivost. U mušku se ekipu 1967. godine ubacila Kathrine Switzer unatoč nastojanju organizatora da je onemoguće.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Padobranci u istom zrakoplovu nakon 70 godina

Padobranci u istom zrakoplovu nakon 70 godina

Ove smo godine obilježili 70 godina od savezničkog iskrcavanja na Normandiju. Normandijski Dan D je bila najveća operacija te vrste u ljudskoj povijesti. Nešto manje od 160.000 vojnika se iskrcalo na obale i oko 10.000 ih je poginulo prvi dan akcije. Njemački gubici su prvi dan bili 10 puta manji. Padobranci su iskočili u noć prije samog početka invazije kako bi osigurali pozadinu. Njihovi su zadaci bili osigurati ceste i mostove, locirati i potencijalno uništiti topničke položaje koji su pucali po Normandiji, osigurati Caen i Cherbourg, te usporiti dolazak njemačkih rezervi. Iskočilo je 13.1000 američkih i 8.500 britanskih padobranaca. Donju fotografiju su prenjeli brojni mediji uz popratan tekst kako su preživjeli padobranci ponovno sjeli u zrakoplov iz kojeg su prije 70 godina iskočili iznad Normandije. Vrlo emotivna pomisao, zar ne? Kakva je pozadinska priča iza te fotografije?

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Eksplozija Crnog Tome

Eksplozija Crnog Tome

Ratovi se nikada ne dobivaju samo na bojištima. Vojnici ne mogu ništa bez "pozadinskog bojišta", bez proizvodnje oružja, municije, hrane, uniformi i ostalih potrepština. Znatan dio napora tijekom rata predstavlja špijunaža i sabotaža. Sjedinjene Američke Države su u Prvi svjetski rat ušle tek 6. travnja 1917. godine, ali su od samog početka sudjelovale na strani Antante kao izvoznici opreme. Njemačko Carstvo je taj američki angažman nastojalo onemogućiti ili barem usporiti. Na Atlantiku su podmornice gađale sva plovila, a njemački su špijuni između 1914. i 1918. na teritoriju SAD-a izveli pedesetak akcija. Prije točno 98 godina postigli su svoj naveći uspjeh - uništili su najveće skladište opreme na američkom sjeveroistoku. Dva milijuna tona ratnog materijala uz veliki bljesak i zemljotres nestalo je u eksploziji 30. srpnja 1916. godine u New Jerseyu, na lokaciji nazvanoj Crni Toma (Black Tom).

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Novinski članak o početku Prvog svjetskog rata

Novinski članak o početku Prvog svjetskog rata

Škotski list "Aberdeen Journal" 29. srpnja 1914., dan nakon što je Austro-Ugarska objavila rat Srbiji, donosi detaljan članak o početku ratnih djelovanja, ultimatumu i uzroku, vojnim snagama i prenosi citate iz drugih izvora.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Marija Antoaneta - Od habsburške nadvojvotkinje do udovice Capet

Marija Antoaneta - Od habsburške nadvojvotkinje do udovice Capet

Kada bih upitala znate li nešto o Mariji Antoaneti prva asocijacija mnogih bila bi izreka „ Ako nemaju kruha neka jedu kolače“. Mnogi bi se također sjetili francuskog kralja Luja XVI. te je povezali s francuskom revolucijom, no sumnjam da većina zna tko je osoba iza ove poznate izreke koja joj je tako neslavno pripisana. Marija Antoaneta bila je strankinja koja je ugovorenim brakom postala francuska dafinkinja te kasnije kraljica. Isprva popularna u narodu trudila se uklopiti na dvoru, po mnogočemu drugačijem od njenog djetinjstva u Hoffburgu, nažalost većinom neuspješno. Drugačiji običaji, način odijevanja i promjena rituala na dvoru nije ju učinila popularnom među drugim članovima dvorskog kruga. Nije imala mnogo prijatelja, a zbog onih koji su ušli u njezin uski društveni krug bila je optuživana. Iako joj se pripisuju brojne afere i prekomjerna rastrošnost pitanje je da li je ona stajala iza svih tih optužbi. Marija Antoaneta danas je poznata više kao mit koji se oblikovao o njoj nego kao važna historijska ličnost. Zato bih htjela čitateljima približiti pozadinu mita o rastrošnoj i naivnoj  kraljici koji se najviše oblikovao kroz popularnu kulturu, ali za koji su zapravo zaslužni francuski libelles krajem 18. stoljeća. Marija Antoaneta tako je postala simbol mržnje i ogorčenosti naroda prema kraljevskoj obitelji i starom režimu koja je čini važnim akterom u francuskoj revoluciji.

Read more.

Autor: Nicole Albrecht

---
Zabavne i zanimljive fotografije iz povijesti (1)

Zabavne i zanimljive fotografije iz povijesti (1)

Povijest fotografije nije duga, ali su fotografi zabilježili mnoge važne trenutke u povijesti. Donosimo vam nekoliko fotografija koje možda nisu toliko povijesno značajne, ali su svakako zanimljive i zabavne. Na primjer ovaj izum na donjoj fotografiji koji bi trebao mogućiti što bolju koncentraciju. Pokriva cijelu glavu kako bi se izolirali svi vanjski utjecaji. Ima dovod kisika i male proreze za oči.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic