Tjedne novosti Hrvatskog povijesnog portala:

Dokumentarni film o povijesti osječke Tvrđe

Dokumentarni film o povijesti osječke Tvrđe

Učenici sedmih razreda Osnovne škole Franje Krežme uz mentorstvo profesorice Kristine Bekavac te profesora Luke Pejića krajem 2012. godine snimili su kratkometražni dokumentarni film o povijesti Tvrđe, stare osječke gradske jezgre. Naime, film je kroz nešto više od osam minuta obuhvatio višestoljetnu povijest Tvrđe, a njegova je namjena prvenstveno edukativna s obzirom da se isti može koristiti u nastavi povijesti kao pomoćno nastavno sredstvo. U izradi je i multimedijalni DVD s galerijom fotografiju za čiju su realizaciju zaslužni profesorica Ivana Zakanji te grafički dizajner Vilim Plužarić.

Read more.

Autor: Luka Pejic

---
Hrvatski povijesni portal NIJE postavio oglas na MojPosao.net

Hrvatski povijesni portal NIJE postavio oglas na MojPosao.net

Poštovani čitatelji Hrvatskog povijesnog portala, radi sve više upita koji se pojavljuju moram pojasniti da ovaj portal NIJE nije objavio oglas u kojem se traže suradnici za pisanje povijesnih članaka na engleskom jeziku.

Read more.

Autor: Miljenko Hajdarovic

---
Miloš Krpan, Izabrani spisi, uredio Dejan Dedić, DAF, Zagreb 2010, 263 str.

Miloš Krpan, Izabrani spisi, uredio Dejan Dedić, DAF, Zagreb 2010, 263 str.

Iako su neki autori već napisali kraće i vrijedne prikaze o povijesti anarhizma u Hrvatskoj, analiza spomenute pojave i njezinog širenja na ovim prostorima uglavnom je lišena historiografske elaboracije i uklapanja u širi, međunarodni kontekst. Interes za takvom problematikom unazad nekoliko godina nesumnjivo postoji, no niti jedna knjiga na temu povijesti anarhizma u Hrvatskoj do sada nije napisana i objavljena. Izbor spisa slavonskog učitelja i jednog od rijetkih javno deklariranih, ovdašnjih anarhista iz, možemo reći, „klasične epohe“ ove radikalne crveno-crne ideje, Miloša Krpana, donekle mijenja situaciju. Zagrebačka izdavačka kuća DAF, inače okrenuta objavljivanju naslova koji se mogu svrstati u domenu anarhističke društveno-političke teorije u rasponu od klasičnih tekstova do radova suvremenih autora, 2010. godine pod uredništvom Dejana Dedića izdala je kompilaciju Krpanovih novinskih članaka i eseja napisanih između 1893. i 1924. godine, uz predgovor filozofa Hrvoja Jurića te još nekoliko priloga, poput rada povjesničara Ivana Kovačevića o Krpanovom pokušaju osnivanja anarhističko-komunističke kolonije u Duboviku kraj Slavonskog Broda. Prilikom istraživanja korišten je solidan bibliografski korpus (dnevni listovi, monografije, znanstveni članci itd.), a radilo se na arhivskoj građi dostupnoj u Arhivu Psihijatrijske bolnice Vrapče i u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Read more.

Autor: Luka Pejic