Bolest bodljikave žice

Tijekom Prvoga svjetskog rata izraz bolest bodljikave žice korišten je za opisivanje psihičkih problema s kojima su se suočavali ratni zarobljenici koji su držani u logorima dulje vrijeme. Ti su problemi uključivali tešku tjeskobu, depresiju i razdražljivost.

U Prvome svjetskom ratu milijuni vojnika zarobljeni su i držani u logorima. Njihov boravak u logoru, daleko od obitelji i domovine, mogao je trajati godinama. Iako su postojala međunarodna pravila koja su osiguravala da se s ratnim zarobljenicima dobro postupa, stvarnost je često bila mnogo surovija. Mnogi su logori bili prenapučeni, hrana je bila ograničena, a medicinska njega loša.

Osim fizičkih poteškoća, život u logorima ozbiljno je utjecao na psihičko zdravlje zatvorenika. Dosada i izolacija, u kombinaciji s neizvjesnošću hoće li ikada biti pušteni, doveli su do niza psihičkih problema. Švicarski psihijatar Adolf Lukas Vischer prvi je upotrijebio izraz bolest bodljikave žice 1918. kako bi opisao te probleme.

Pročitaj izvor o tome kako je švicarski liječnik Adolf Lukas Vischer opisao uzroke bolesti bodljikave žice.

Zatvorenici koji su patili od bolesti bodljikave žice pokazivali su nekoliko simptoma:

  • depresija: postali su povučeni i izgubili interes za svakodnevni život;
  • tjeskoba i paranoja: mnogi su osjećali stalni strah da nikada neće biti pušteni ili da ih otmičari ili drugi zatvorenici maltretirati;
  • nesanica: mnogi su se borili sa snom, bilo zbog noćnih mora ili zbog nemogućnosti da se opuste;
  • razdražljivost: stresna situacije logorske svakodnevice lako su ih razbjesnile, što je ponekad dovodilo do sukoba s ostalim zatvorenicima.

U nekim slučajevima psihičke traume logora dovele su do samoubojstva zatvorenika.

Psihički napor se pogoršavao izolacijom logora. Mnogi su bili smješteni u udaljenim područjima, daleko od gradova, zbog čega su se zatvorenici osjećali još više odsječenim od svijeta. Kontakt s njihovim obiteljima bio je rijedak, a pošti je često trebalo dugo da stigne.

Neki su logori pokušali poboljšati uvjete organiziranjem aktivnosti kojima su zatvorenici bili okupirani. To je uključivalo obrazovanje, sport, pa čak i kazališne predstave.

Zapažanja dr. Vischera o bolesti bodljikave žice bila su važna jer su pokazala kako zatočenje i izolacija mogu utjecati na mentalno zdravlje. Njegov je rad bio rani korak u prepoznavanju psihološkog utjecaja rata, teme koja će tek desetljećima kasnije postati važna.

Časnici vojski Antante u njemačkom logoru

Iako se izraz bolest bodljikave žice danas ne koristi pomogao je u boljem razumijevanju toga kako biti ratni zarobljenik može utjecati na nečije mentalno zdravlje. Kasnije studije o vojnicima i ratnim zarobljenicima iz Drugog svjetskog rata i drugih sukoba izgrađene su na tom razumijevanju. Danas prepoznajemo stanja poput PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj), koja mogu utjecati na zatvorenike (vojnike i civile) dugo nakon što se vrate kući.

Pitanja za analizu

  1. Što je bolest bodljikave žice i tko je prvi upotrijebio taj izraz?
  2. Koji su psihički problemi povezani s bolešću bodljikave žice?
  3. Razmisli o fizičkim uvjetima i izolaciji, te objasni kako su oni pridonijeli pogoršanju mentalnog zdravlja.
  4. Zašto su aktivnosti poput obrazovanja, sporta i kazališnih predstava bile važne za ratne zarobljenike?
  5. Usporedi bolest bodljikave žice s modernim dijagnozama poput PTSP-a.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?