Kakva je razlika između nas i neandertalaca?

Zamisli da gledaš obiteljski foto album, ali umjesto fotografija, tu su slike drevnih ljudskih rođaka! Dva važna člana naše obitelji su Homo sapiens — to smo mi — i neandertalci, koji su nam (recimo) bili rođaci.

Homo sapiens (što na latinskome jeziku znači “mudar čovjek”) su ljudi baš kao i ti i ja. Postojimo oko 300 000 godina. Poznati smo po svojim zaobljenim lubanjama, visokim čelima i manjim licima. Ono što nas doista izdvaja je naš mozak, koji je prilično velik i pomaže nam razmišljati, planirati i stvarati stvari poput umjetnosti i alata.

Neandertalci su, s druge strane, bili nešto drugačiji. Živjeli su od prije oko 400 000 godina do prije oko 40 000 godina, uglavnom u Europi i dijelovima Azije. Neandertalci su bili prilično jaki, snažne građe i većih mišića. Imali su malo veći, širi nos i niže, zdepastije tijelo. Lubanje su im bile malo duže i ravnije na vrhu, a imali su veće arkade (one izbočine iznad oka gdje nam rastu obrve).

I Homo sapiensi i neandertalci su izrađivali alate, nosili odjeću, pa čak i stvarali umjetnost. Prije smo mislili da smo puno pametniji od neandertalaca jer smo mi preživjeli, a oni nisu. Ali znanstvenici sada vjeruju da su i neandertalci bili prilično pametni! Izrađivali su složene alate, kontrolirali vatru, pa čak i pokapali svoje mrtve, što pokazuje da su brinuli jedni za druge.

Neko smo vrijeme živjeli s neandertalcima i čak s njima dijelili neka znanja i gene. Da, neki od nas imaju malo neandertalskog DNK!

Dakle, iako neandertalaca više nema, bili su vrlo slični nama i igrali su ulogu u velikoj priči o evoluciji ljudske obitelji.

Evolucija boje kože (ilustracija Jessica C. Kraft)

Istraži što je evolucija.

Pitanja za analizu

  1. Tko su Homo sapiens i tko su neandertalci? Po čemu su slični, a po čemu različiti?
  2. Koliko dugo postoje Homo sapiensi, a koliko su dugo živjeli neandertalci?
  3. Po čemu je naš mozak poseban u usporedbi s neandertalcima?
  4. Koje su tjelesne razlike između neandertalaca i Homo sapiensa?
  5. Što su Homo sapiensi i neandertalci imali zajedničko u pogledu stvaranja stvari ili načina života?
  6. Što nam saznanje da su i neandertalci stvarali umjetnost i pokapali svoje mrtve govori o njima?

Paket od 20 ilustracija prapovijesnog života dostupan je za kupnju po cijeni koju sami birate. Detalji su na ovoj poveznici.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?