Psi u metežu terorističkih napada na SAD (9/11)

Usred duboke ljudske tragedije u terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001. godine bilo je i izvanrednih priča o životinjama koje su bile hrabre i pružile tračak utjehe.

Ukoliko te zanima detaljnija priča o terorističkim napadima 11. rujna pročitaj ovaj članak.

Roselle i Salty

Roselle (1998. – 2011.) je bila žuti labrador i radila je kao pas vodič na 78. katu sjevernog tornja kada je udario prvi avion. Unatoč kaosu, ostala je smirena, što je smirilo i njezinog vlasnika Michaela Hingsona. Roselle je povela Hingsona i još 30 drugih niz zamračeno stubište, zaustavivši se samo kako bi pomogla ženi koja je imala napadaj panike. Prešli su 1463 stepenice i izašli su iz zgrade samo nekoliko minuta prije nego što se urušila. Hinginson je o njihovom spašavanju napisao knjigu.

Da nisam imao Roselle i da sam morao ovisiti o štapu, bio bih puno ranjiviji u kaosu i panici. Ali ona me je vodila, a ja sam je gurao. Bio je to pravi timski rad. Bila je nevjerojatan pas koji me naučio mnogo o strpljenju i bezuvjetnoj ljubavi.

Michael Hingson

Još je jedan žuti labrador radio u sjevernom tornju. Salty (1996. – 2008.) je bio uz svog slabovidnog vlasnika na 71. katu. Unatoč početnom inzistiranju da ode s Roselle, Salty nije napustio svog vlasnika Omara Riveru. Slično kao i Roselle vodio je svog vlasnika niz pretrpane stepenice prepune krhotina i sigurno izišao iz zgrade.

Salty i Roselle

Britanski Narodni dispanzer za bolesne životinje dodijelio je Salty i Roselle zajedničku Dickin medalju. Bio je to tek drugi put da je dodijeljena zajednička medalja – prvi put nakon Puncha i Judy 1946. g. Posveta na medalji za Saltyja i Roselle glasi: “Zato što su ostali vjerno uz svoje slijepe vlasnike, hrabro ih vodeći niz više od 70 katova Svjetskog trgovačkog centra do sigurnog mjesta nakon terorističkog napada na New York 11. rujna 2001.”

Psi u službi

Više od 300 pasa bilo je angažirano u sklopu potrage i spašavanja u Svjetskom trgovačkom centru i Pentagonu. Ovi su psi neumorno radili zajedno sa svojim vodičima u potrazi za preživjelima u ruševinama. Pasmine su bile u rasponu od njemačkih ovčara do labradora retrivera, svi obučeni za snalaženje po opasnom terenu. Rad je bio i fizički i emocionalno naporan za pse, kao i za njihove vodiče.

Njemački ovčar po imenu Trakr (1994. – 2009.) doputovao je sa svojim vodičem iz Nove Škotske u Kanadi kako bi pomogao u naporima potrage i spašavanja. Trakr je zaslužan za pronalazak posljednjeg preživjelog u ruševinama Svjetskog trgovačkog centra. Iscrpljen od napora, Trakr se nakon spašavanja srušio od udisanja dima, opeklina i iscrpljenosti te mu je pomoć pružena na licu mjesta. Srećom već je sljedeći dan mogao kući iz veterinarske ordinacije. Njegov doprinos spasilačkim akcijama prepoznat je u cijelom svijetu. Njegove napore možete pratiti i u grafičkoj noveli.

Apollo (1992. – 2006.) je bio njemački ovčar u službi njujorške policije. Apollo i njegov voditelj Peter Davis raspoređeni su da pomognu u spasilačkim naporima nakon terorističkih napada. Stigli su do mjesta Svjetskog trgovačkog centra petnaest minuta nakon rušenja tornjeva Blizanaca. Apollo je bio prvi pas za potragu i spašavanje na licu mjesta. Tijekom operacija, Apollo je za dlaku izbjegao smrt kada su ga zamalo zahvatili plamenovi i krhotine koje su padale. Srećom, upravo je u tom trenu pao u bazen vode, što mu je pomoglo da preživi. Nakon što je Davis s njega očistio krhotine, Apollo je nastavio svoje dužnosti i na kraju spasio osam života. Za svoju hrabrost, Apollo je nagrađen Dickinovom medaljom.

Arene Diamante i njezin veliki šnaucer Satchmo stigli su na Ground Zero 20. rujna. U to vrijeme već je jasno da su bili u misiji traženja ostataka žrtvi. “Pred kraj naše smjene prišao nam je vatrogasac. Objasnio je da je njujorškim vatrogascima hitno potreban pas koji traži leševe. Dvojica njihovih bila su zarobljena u kamionu s ljestvama u blizini kada se Južni toranj srušio. Trebalo mu je samo 15 minuta da signalizira uzbunu, što čini tako da sjedne i fiksira pogled na mene.” Nakon našeg povratka Satchmo je spavao dva dana.

Mike Forsythe i njegova boseronka Cara stigli su do mjesta WTC-a 17. rujna. Cara je bila opremljena kamerom koja je promatračima omogućila daljinski pregled unutrašnjosti ruševina. Forsythe je nosio Caru na ramenu dok se penjao i spuštao ljestvama u ruševine. Nakon što ju je spustio, usmjeravao je njezine pokrete dok je pratio njezin napredak na malom videozaslonu pričvršćenom za njegovo zapešće. Veći zaslon na zemlji omogućio je zapovjednicima i drugima da vide iste slike.

Engleski špringer španijel Morgan svojim je oštrim nosom prebirala po prašnjavim ostacima tražeći ljudske mirise. Kretala se oko iskrivljenih metalnih krhotina i preskakala komade betona koji su nekoć bili zgrade. U blizini su istražitelji tražili osobne stvari koje bi mogle pomoći u identificiranju žrtava iz WTC-a. “Morgan je obučena da detektira ljudske mirise u zraku, a naš zadatak je bio locirati ljudske ostatke”, objasnila je njena voditeljica Katrene Johnson. “Istražitelji su tražili osobne stvari poput satova, novčanika ili fotografija. Jedan od njih je čak pronašao napola pojeden sendvič… Bilo je teško za sve, a to što su psi bili tamo tijekom pauze je stvarno pomoglo. Psi bi i dok se odmaraju nešto hvatali, prilazili čovjeku, a kako bi ih se mazilo, često bi krenuli razgovori, obično o psu. Bilo je to utješno.”

Psi kao podrška u terapiji

Nakon napada dovedeni su terapijski psi kako bi utješili preživjele i djelatnike hitne pomoći. Ovi su psi pružili emocionalnu potporu onima koji su se nosili s neposrednom traumom, pomažući u smirivanju stresa i pružanju trenutaka radosti usred tuge.

Pitanja za analizu

  1. Kako su Roselle i Salty pomogli svojim vlasnicima nakon terorističkih napada? Koje su karakteristike pokazali tijekom spašavanja?
  2. U tekstu se spominju i drugi psi koji su sudjelovali u spašavanju. Koji su psi ostavili na tebe najdublji dojam i zašto?
  3. Misliš li da su psi i njihovi vodiči bili emocionalno pogođeni situacijom? Razmisli o tome koliko je bilo zahtjevno za sve uključene.
  4. Kakvu ulogu su imali psi u pružanju emocionalne potpore i u smanjenju stresa kod ljudi?
  5. Kako ti ovo svjedočanstvo o psima koji su pomagali tijekom terorističkog napada na WTC mijenja pogled na ulogu životinja u društvu?
  6. Postoje li situacije u kojima si svjedočio/la hrabrosti ili pomoći životinja u teškim trenucima?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 2

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?