IZVOR: Nasmiješeni Hitler na odmoru (+ vic)

Nasmiješeni Hitler nije nešto što nam padne na pamet kad ga spomenemo, zar ne? Fotografija prikazuje Adolfa Hitlera, koji je tada već bio Führer i kancelar nacističke Njemačke, kako sjedi na klupi i smije se dok sluša duhovitu izvedbu na harmonici.

Sliku je snimio Heinrich Hoffmann, Hitlerov osobni fotograf, tijekom putovanja u planine Harz u sjevernoj Njemačkoj, od 17. do 21. srpnja 1935. Pored Hitlera nalazi se Adolf Wagner, visoki nacistički dužnosnik iz Münchena. Slušaju harmonikaša Arthura Kannenberga, koji je zapravo bio Hitlerov glavni batler. Fotografiju u veličini 1500 x 1240 pixela možete preuzeti na poveznici:

Nasmiješeni Hitler na odmoru (7 preuzimanja )

Hitler je bio poznat po tome da uživa u ponavljanju nekoliko omiljenih viceva. Jedna šala koju je često pričao bila je o njegovom šefu Luftwaffea, Hermannu Göringu, koji je bio poznat po svojoj ljubavi prema blistavim uniformama i titulama koje je sam sebi dodjeljivao. Hitler bi rekao: “Jednog je dana gospođa Göring ušla u spavaću sobu i zatekla svog muža kako maše feldmaršalskom palicom preko donjeg rublja. ‘Hermanne, dragi, što to radiš?’ pitala je. Göring je odgovorio: ‘Promičem svoje gaćice u gaće!’

Pitanja za analizu

  1. Zašto je Hitlerov osobni fotograf odlučio snimiti ovu fotografiju i zašto bi želio prikazati Hitlera u ovom svjetlu?
  2. Kako slika Hitlera u ovom opuštenom okruženju razlikuje se od načina na koji ga obično zamišljamo? Zašto je to važno za razumijevanje povijesti?
  3. Kako bi ova fotografija mogla utjecati na način na koji ljudi u to vrijeme doživljavaju Hitlera? Mogu li takve slike promijeniti mišljenje javnosti? Zašto da ili zašto ne?
  4. Razmisli o ulozi propagande u nacističkoj Njemačkoj. Kako je ovakva fotografija mogla poslužiti kao propagandni alat?
  5. Što misliš, zašto je Hitler uživao u pričanju viceva, posebno onih koji se odnose na njegove bliske suradnike poput Hermanna Göringa?
  6. Razmotri moralne aspekte prikazivanja diktatora u opuštenim i bezbrižnim situacijama. Kako to može utjecati na naše razumijevanje njihovih postupaka i odgovornosti?
  7. Kako slike i medijski prikazi povijesnih ličnosti utječu na naše današnje razumijevanje povijesti? Da li misliš da bi slika nasmijanog Hitlera mogla utjecati na način na koji ga danas doživljavamo?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?