Sovjetski protutenkovski psi

Tijekom Drugog svjetskog rata, Sovjetski Savez se suočio s masovnom invazijom nacističke Njemačke. Kako bi obranili svoju zemlju, Sovjeti su koristili mnogo različitih strategija, uključujući neke koje bi danas mogle djelovati iznenađujuće ili čak šokantno. Jedna od najneobičnijih metoda bila je uporaba protutenkovskih pasa.

Protutenkovski psi bili su posebno obučeni psi koje je sovjetska vojska namjeravala koristila za uništavanje neprijateljskih tenkova. Psima su na leđa privezali eksploziv s planom da će se psi zaletjeti ispod tenka i tamo aktivirati eksploziju. Pse su trenirali tako da su ispod tenkova postavljali hranu. Isprva tenkovi nisu bili upaljeni, a kasnije bi ih upalili da se psi priviknu na tenkovsku buku. U sljedećoj fazi imitirala bi se pucnjava.

Međutim, uporaba protutenkovskih pasa imala je mnogo problema. Kao prvo, buka s bojnog polja često je plašila pse, tjerajući ih da bježe natrag u sovjetske rovove umjesto prema neprijateljskim tenkovima.

Osim toga, psi su trenirani sa sovjetskim tenkovima, koji su radili na dizel gorivo. Njemački tenkovi, s druge strane, radili su na benzin i drugačije su mirisali. Ova zabuna ponekad je dovodila pse da ciljaju sovjetske tenkove umjesto njemačkih.

Preparirani protutenkovski pas u ruskom muzeju. Vidljiv je ruksak na leđima u kojem je pas nosio eksploziv i drvena poluga koja se pokrenula kad bi se pas pokušao zavući pod tenk.
Preparirani protutenkovski pas u ruskom muzeju. Vidljiv je ruksak na leđima u kojem je pas nosio eksploziv i drvena poluga koja se pokrenula kad bi se pas pokušao zavući pod tenk.

Uporaba protutenkovskih pasa općenito nije bila vrlo učinkovita. Iako je bilo nekih izvješća o uspješnim misijama, strategija nije značajno promijenila tijek rata. Program je na kraju prekinut zbog svoje nepredvidljivosti i rizika koje je predstavljao za sovjetske vojnike. Čini se da je više sovjetskih vojnika poginulo ili bilo ranjeno kad bi se pas vrati u rov tražeći vlasnika.

Slične eksperimente sa psima kratkotrajno su provodili Amerikanci i Japanci.

Danas se priča o protutenkovskim psima često pamti kao očajnička i kontroverzna mjera poduzeta u vrijeme ekstremne krize. Pokazuje kako rat može dovesti do neobičnih i ponekad tragičnih taktika u borbi za preživljavanje.

Pitanja za analizu

  1. Što su bili protutenkovski psi i kako su se koristili tijekom Drugog svjetskog rata?
  2. Koje su bile glavne poteškoće s uporabom protutenkovskih pasa?
  3. Kako su se vojnici osjećali prema uporabi protutenkovskih pasa?
  4. Kako uporaba protutenkovskih pasa odražava situaciju u kojoj se nalazio Sovjetski Savez tijekom Drugog svjetskog rata?
  5. Kako bi fotografija prepariranog protutenkovskog psa mogla pomoći povjesničarima u razumijevanju ove vojne taktike?
  6. Misliš li da je uporaba protutenkovskih pasa bila opravdana? Zašto da ili zašto ne?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?