Mile Budak

Tko je bio Mile Budak?

Mile Budak (1889.-1945.) bio je hrvatski književnik i političar koji je postao kontroverzna ličnost zbog svog djelovanja tijekom Drugog svjetskog rata. Bio je istaknuti ustaša, dio fašističke skupine koja je vladala Nezavisnom Državom Hrvatskom, marionetskom državom koju su uspostavile nacistička Njemačka i fašistička Italija od 1941. do 1945. godine.

Kao visoki dužnosnik u vladi NDH (ministar bogoštovlja i nastave, poslanik u Berlinu, ministar vanjskih poslova), Budak je pomogao u stvaranju i provođenju oštre politike protiv Srba, Židova i Roma, što je dovelo do raširenog nasilja, progona i genocida. Unatoč svojoj ulozi u tim zločinima, Budak je bio poznat i po svojim romanima i pričama o hrvatskom seoskom životu, kojima se neki hrvatski nacionalisti i danas dive.

Nakon rata Budak je uhićen, suđeno mu je za zločine i obješen je 1945. g. Danas je vrlo kontroverzna ličnost – dok ga neki pamte po književnom radu, većina ga osuđuje zbog njegove uloge u ustaškom režimu i stradanja to je izazvalo. Više naselja i gradova u Hrvatskoj su nakon proglašenja samostalnosti 1991. g. imali ulice s njegovim imenom.

Varaždinske vijesti. 1945. broj 6.
Varaždinske vijesti. 1945. broj 6.

[,,,] kao zakleti ustaša još 1933. podstrekivao klanje i ubijanje Srba i Hrvata, kao najintimiji suradnik zločinca Ante Pavelića postao njegovim doglavnikom i kao takav plaćen od neprijatelja organizirao ustaške logore; zatim što se u emigraciji u Italiji i Njemačkoj stavio u izdajničku službu fašističko-nacističkih osvajača protiv vlastitog naroda; da je u tzv. NDH bio ministar prosvjete, diplomatski predstavnik u Njemačkoj i ministar vanjskih poslova te kao takav bio intelektualni inspirator pokolja Srba u Hrvatskoj; da je još 1939. organizirao u Zagrebu na račun neprijatelja fašističku štampu i propagandu izdajući novine Hrvatski narod; da je kao ministar vanjskih poslova neposredno sudjelovao u nasilnom odvođenju naše radne snage za fašističko-njemačku ratnu industriju; da je izdavao i potpisivao kao član vlade tzv. NDH mnogobrojne i zločinačke zakone.

Iz optužnice protiv Mile Budaka (1.6.1945.)

Pitanja za analizu

  1. Tko je bio Mile Budak i zašto je njegova uloga tijekom Drugog svjetskog rata kontroverzna? Što znači biti kontroverzna ličnost?
  2. Kao visokopozicionirani dužnosnik u vladi NDH, za koje je zločine Mile Budak bio optužen prema optužnici iz 1945. godine?
  3. Zašto su ti zločini bili tako ozbiljni i zašto su mu suđeni?
  4. Kako su Budakovi politički postupci povezani s genocidom i progonom Srba, Židova i Roma tijekom NDH?
  5. Može li osoba biti poznata po pozitivnim djelima (poput pisanja) i dalje biti odgovorna za negativne postupke?
  6. Dio optužnice kaže da je Budak “još 1933. podstrekivao klanje i ubijanje Srba i Hrvata”. Što mislite kako bi to moglo utjecati na način na koji ga ljudi vide danas?
  7. Mislite li da bi netko tko inspirira nasilje trebao biti jednako odgovoran kao i oni koji izravno provode nasilje?
  8. Nakon rata, Budaku je suđeno i osuđen je na smrt. Zašto je nova vlast u Jugoslaviji odlučila tako strogo kazniti članove ustaškog režima poput Budaka?
  9. Mislite li da je presuda bila pravedna? Zašto ili zašto ne?
  10. Neka mjesta u Hrvatskoj imala su ulice s njegovim imenom nakon 1991. godine. Zašto mislite da su neke zajednice odlučile to učiniti, i zašto je to izazvalo polemike?
  11. Kako bismo trebali odabrati koga ćemo slaviti ili zapamtiti u imenima ulica ili spomenika?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?