debeljko-nagasaki_naslovna

Debeljko je bačen na Nagasaki

Dana 9. kolovoza 1945. u 11:02, atomska bomba “Fat Man” (Debeljko) bačena je na japanski grad Nagasaki. Bomba je eksplodirala oko 500 metara iznad grada. Izvorni cilj bio je grad po imenu Kokura, ali bilo je previše oblačno da bi se vidjelo, pa je zrakoplov prešao u Nagasaki. Eksplozija je bila snažna, snage oko 21 kilotona, što je bilo 40% jače od bombe bačene na Hirošimu tri dana ranije.

Nagasaki je bio važan industrijski grad s mnogo tvornica i velikom lukom. Kad je bomba eksplodirala, u gradu je bilo oko 200 000 ljudi. Bomba je detonirala gotovo točno između dvije ključne tvornice: Mitsubishi željezara i tvornica oružja i Mitsubishi-Urakami tvornica torpeda. Da je eksplodirala malo južnije, glavna stambena i poslovna područja bila bi još teže oštećena. Nakon što je bacio bombu bombarder B-29 Bockscar je skoro ostao bez goriva i morao je hitno sletjeti na otok Okinawa.

Fotografiju eksplozije snimio je Charles Levy koji je bio u drugom avionu B-29 tijekom napada. Fotografiju u punoj veličini 1339×1600 pixela možete preuzeti na poveznici:

Debeljko iznad Nagasakija (10 preuzimanja )

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?