Misionarke Ljubavi

Majka Tereza – život služenja i kontroverzi

Majka Tereza, rođena kao Agnes Gonxha Bojaxhiu 1910. u Skoplju (Sjeverna Makedonija), jedna je od najpriznatijih osoba 20. stoljeća po svom radu sa siromašnima i bolesnima. Poznata po svojoj dubokoj vjerskoj predanosti i svojim dobrotvornim aktivnostima, osnovala je Misionarke ljubavi, organizaciju posvećenu pomaganju “najsiromašnijima među siromašnima”. Međutim, njezin život i rad nisu bili bez kontroverzi. Razumijevanje njezina utjecaja zahtijeva ispitivanje njezina života, njezina rada, rasprava oko nje i toga kako je se danas pamti.

Rani život i poziv

Agnes je rođena u pobožnoj katoličkoj obitelji albanskog podrijetla. Od malih nogu na nju su duboko utjecale priče o misionarima i osjetila je poziv da služi drugima. S 18 godina pridružila se Sestrama iz Loreta, irskoj zajednici časnih sestara s misijama u Indiji. Stigla je u Calcuttu 1929. i dvije godine kasnije položila zavjete redovnice, odabravši ime Teresa prema svetoj Thérèse iz Lisieuxa, zaštitnici misionara.

Osnivanje Misionarki ljubavi

Godine 1946. dok je putovala vlakom, Majka Terezija osjetila je “poziv unutar poziva” da napusti svoj samostan i izravno radi s najsiromašnijim ljudima u sirotinjskim četvrtima Calcutte. Vatikan joj je 1950. dopustio osnivanje vlastitog reda Misionarki ljubavi (Congregatio Missionariarum a Caritate). Red je započeo sa samo 12 članica, ali je brzo rastao. Do njezine smrti 1997. godine, Misionarke ljubavi imale su tisuće članova i djelovale u preko 100 zemalja.

Majka Tereza na postaji Lime Street (1980.)
Majka Tereza na postaji Lime Street (1980.)

Majka Tereza i njezin red vodili su domove za ljude koji su umirali od HIV-a/AIDS-a, gube i tuberkuloze; pučke kuhinje; ambulante; mobilne klinike; savjetovališta za djecu i obitelj; sirotišta; i škole. Dobila je Nobelovu nagradu za mir 1979. za humanitarni rad. Njezina je filozofija bila jednostavna – brinuti se za potrebite i patnike kao način služenja Bogu. Njezina je misija bila pokazati suosjećanje s najranjivijim i često zaboravljenim članovima društva, pružajući im utjehu i dostojanstvo u njihovim posljednjim danima.

Misionarke ljubavi

Kontroverze oko njezina rada

Unatoč svom širokom hvaljenju, Majka Tereza se suočila s kritikama i kontroverzama. Jedna od glavnih spornih točaka bila je kvaliteta skrbi u njezinim hospicijima. Kritičari su tvrdili da su objekti bili neadekvatni i da im je nedostajala odgovarajuća medicinska skrb i higijena, te da su se često oslanjali na zastarjele metode. Neki bivši volonteri i zdravstveni djelatnici izvijestili su da Misionarke ljubavi nisu uvijek pružili odgovarajuće ublažavanje boli pacijentima, držeći se umjesto toga uvjerenja da patnja dovodi ljude bliže Kristu.

Drugo područje kritike bilo je usredotočeno na stav Majke Tereze o pobačaju i kontracepciji. Kao predana katolkinja, bila je odlučno protiv i jednog i drugog, zalažući se za tradicionalne obiteljske vrijednosti čak i u situacijama ekstremnog siromaštva i nevolja. Neki kritičari tvrde da je njezino strogo pridržavanje tih uvjerenja potencijalno naštetilo onima kojima je pokušavala pomoći uskraćujući im pristup uslugama planiranja obitelji.

Majka Tereza također se suočila s preispitivanjem izvora financiranja svoje dobrotvorne organizacije. Pojavila su se izvješća da je primala donacije od kontroverznih osoba i da financije njezine organizacije nisu uvijek bile transparentne. Ova su pitanja navela neke da posumnjaju u etičnost njezina prikupljanja sredstava i raspodjele sredstava.

Njezina ostavština i kako je pamte

Naslijeđe Majke Tereze je složeno. Mnogima je ona simbol nesebične predanosti siromasima i primjer vjere na djelu. Rimokatolička crkva ju je 2016. proglasila svetom, što odražava utjecaj koji je imala na Crkvu i njezine sljedbenike.

Uvijek sam govorila da trebamo pomoći hindusu da postane bolji hindus, muslimanu da postane bolji musliman i katoliku da postane bolji katolik.

Majka Tereza

Međutim, njezini kritičari tvrde da njezine metode nisu uvijek bile učinkovite, a ponekad čak i štetne. Tvrde da su njezin pristup patnji i njezini pogledi na siromaštvo bili pod jakim utjecajem njezinih vjerskih uvjerenja, što je moglo ograničiti učinkovitost njezinog humanitarnog rada. Unatoč tome, mnogi ljudi diljem svijeta i dalje se dive njezinoj predanosti pomaganju potrebitima, bez obzira na kritike.

Pitanja za analizu

  1. Koje su ključne okolnosti ili iskustva u njezinom ranom životu doprinijele njezinom osjećaju poziva za služenjem najsiromašnijima?
  2. Na koji su način metode i filozofija Majke Tereze oblikovali rad Misionarki ljubavi u različitim kulturnim i društvenim kontekstima?
  3. Koje su glavne kritike kvalitete skrbi pružene u hospicijima koje su vodile Misionarke ljubavi, i kako se te kritike mogu opravdati ili odbaciti?
  4. Kako su vjerska uvjerenja Majke Tereze utjecala na njezin stav prema pobačaju i kontracepciji, i kakve su posljedice ti stavovi imali na zajednice s kojima je radila?
  5. Koji su pozitivni i negativni aspekti njezina utjecaja na globalnu humanitarnu scenu i kako bismo ih mogli objektivno procijeniti?
  6. Kako se promijenilo mišljenje o Majci Terezi nakon njezine smrti, s obzirom na nove informacije i analize koje su se pojavile?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?