Mušice u svemiru

Vinske mušice u svemiru

Premda naslov zvuči kao vijest povodom Martinja ipak se radi o povijesnom događaju. Naime, vinske ili poznatije kao voćne mušice su prve životinje lansirane u svemir i žive vraćene na Zemlju.

Korištenje njemačke rakete V-2 u znanstvene svrhe označilo je važan prijelaz s njezinog izvornog dizajna kao nacističkog oružja osvete na alat za širenje ljudskog znanja. Američka vojska je 9. srpnja 1946. raketu V-2 lansirala s poligona White Sands u Novom Meksiku. Odnijela je voćne mušice na visinu od 109 km. Izbor vinskih mušica bio je strateški zbog njihove biološke jednostavnosti i dobro poznate prirode njihove genetike, što ih je učinilo idealnim za proučavanje učinaka izloženosti zračenju na velikim visinama. Ovaj eksperiment imao je za cilj utvrditi utjecaj kozmičkih zraka na živa tkiva, što je bila glavna briga za buduće svemirske letove s ljudskom posadom. No, mušice s toga leta nisu spašene.

Sretniju sudbinu imale su mušice lansirane 20. veljače 1947. godine. Njihov let u svemir je trajao tri minute i uspješno su vraćene na Zemlju. Mušice su bile smještene u kapsuli koja je dizajnirana da osigura njihovo preživljavanje. Po povratku, ustanovljeno je da su žive i neozlijeđene, što je potvrdilo da biološki organizmi mogu preživjeti putovanje u svemir i natrag, uključujući lansiranje, surovo svemirsko okruženje i ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?