Belka i Strelka

Svemirski psi Belka i Strelka

Psi Belka i Strelka su najpoznatiji putnici satelita Korabl-Sputnik 2 (Sputnik 5), koji je lansiran u svemir 19. kolovoza 1960. godine. Svemirski psi su imali pozamašno društvo: 42 miša, sivog zeca, dva štakora i muhe (nepoznati broj). Ovo lansiranje je značajno jer je bilo prvo uspješno vraćanje (viših) živih bića iz svemira na Zemlju, što je otvorilo put kasnijim misijama s ljudskom posadom.

Prve životinje koje su preživjele let u svemir i uspješno su vraćene na Zemlju bile su voćne mušice. Lansirane su 1947. i u svemiru su provele više od šest mjeseci. Amerikanci su mušice lansirali u modificiranoj V2 raketi. Više o svemirskim mušicama.

Belka, Strelka i ekipa su u Zemljinoj orbiti provele 27 sati i pritom su je obletjele 17 puta. Toliko vrtnje nije dobro sjelo Belki koja se nakon četvrtog kruga ispovraćala. Srećom nakon toga joj je bilo bolje. Znanstvenici su na temelju toga odlučili da prvi čovjek smije odraditi najviše tri rotacije. Gagarin je odradio samo jednu.

Strelka je kasnije imala mladunče koje je poklonjeno američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju. Tijela Belke i Strelke sačuvana su prepariranjem nakon njihove smrti i izložena u moskovskom Muzeju svemira i aeronautike.

Na videu možete vidjeti ruski izvještaj o satelitu i psima:

Korabl-Sputnik 2 (Sputnik 5) je bio jedan u nizu ranih sovjetskih satelita koji su postavili temelje za buduće istraživanje svemira. Njegov uspjeh bio je važan korak u svemirskoj utrci između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza, koja je definirala tehnološki napredak i geopolitiku tog vremena.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?