Šalice za brkove

Šalice za brkove (ili brkate)

Šalica za brkove je jedinstvena šalica za tople napitke s polukružnom izbočinom u unutrašnjosti, poznatom kao zaštita za brkove. Ta izbočina ima otvor u obliku polumjeseca koji omogućava prolazak tekućine dok brkove drži suhima. Izum ove šalice obično se pripisuje britanskom lončaru Harveyju Adamsu tijekom 1870-ih.

Tijekom viktorijanskog razdoblja, brkovi su bili izuzetno popularni, a do ranih 1900-ih britanski vojnici su čak bili obvezni puštati brkove. Mnogi su muškarci koristili vosak za brkove kako bi držali dlake urednima i čvrstima. No, ispijanje toplih napitaka poput čaja ili kave predstavljalo je problem – para bi otopila vosak, uzrokujući da kaplje u šalicu, a tekućina bi mogla obojiti brkove. Šalica za brkove bila je savršeno rješenje za te probleme.

Fino uređeni muškarac viktorijanskog doba
Fino uređeni muškarac viktorijanskog doba

Izum se brzo proširio Europom, a uskoro su poznati lončari poput Meissena, Royal Crown Derbyja i Limogesa proizvodili vlastite verzije ovih šalica. Kada je taj trend stigao do Amerike, mnoge šalice za brkove su izrađivane u američkim radionicama, iako su često nosile imena koja su sugerirala da su izrađene u Engleskoj, zbog popularnosti engleske keramike.

Oglas za šalicu za brkove
Oglas za šalicu za brkove

Do 1920-ih i 1930-ih, brkovi su počeli izlaziti iz mode, što je dovelo do smanjenja proizvodnje šalica za brkove. Međutim, ove elegantne relikvije viktorijanske muževnosti sada su vrlo tražene među kolekcionarima. S nedavnim ponovnim oživljavanjem stilova brada i brkova koji često zahtijevaju vosak, šalice za brkove postale su sve popularnije i kolekcionarski vrijedne.

Pitanja za analizu

  1. Koji su društveni i kulturni faktori pridonijeli popularnosti brkova u viktorijanskom razdoblju?
  2. Zašto je bila potrebna zaštita za brkove prilikom ispijanja toplih napitaka? Objasni kako je to utjecalo na dizajn šalica u tom razdoblju.
  3. Kako je izum šalice za brkove povezan s industrijskom revolucijom i razvojem proizvodnje keramike?
  4. Zašto su američke šalice za brkove često nosile imena koja su sugerirala da su proizvedene u Engleskoj? Što nam to govori o tadašnjoj percepciji kvalitete?
  5. Na koji način suvremeni trendovi u muškoj modi, posebno oživljavanje stilova brada i brkova, utječu na popularnost starih predmeta poput šalica za brkove?
  6. Razmotrite važnost svakodnevnih predmeta, poput šalice za brkove, u proučavanju povijesti. Kako nam oni mogu pomoći da bolje razumijemo društvo tog vremena?
  7. Zašto su šalice za brkove postale kolekcionarski predmeti u modernom vremenu? Što to govori o našem odnosu prema prošlosti i modnim trendovima?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?