Tomaš Fritta – slikovnica iz geta

Tomaš Fritta – slikovnica iz geta

Tomáš Fritta je rođen 22. siječnja 1941. godine u židovskoj obitelji. Njegov otac Bedřich (ponjemčeno Fritz Taussig) bio je cijenjen karikaturist i slikar u Pragu. Dolaskom nacista njihova je sudbina bila poput mnogih drugih Židova. Bedřich, majka Hansi i Tomáš su sa prvom grupom poslani u izgradnju geta Theresienstadt. Stara utvrda i vojarna za smještaj 7000 vojnika je tijekom rata postala dom za desetine tisuća zatvorenika (čak 53.000 u jednom naletu).

Theresienstadt je nacistima služio i kao ogledni geto u koji su pustili delegate Crvenog križa. Naravno za tu su priliku obojali prostorije, 2/3 zatvorenika poslali u obližnje logore smrti, otvorili trgovinu i restoran, sastavili bend. U istom su logoru napravili poznate snimke zatvorenika kako igraju nogomet, kako uživaju u koncertu, pa čak i kako mali zatvorenici dobivaju drugu porciju marmelade.

Tomáš je postao politički zatvorenik F 172 i zahvaljujući tome što je njegov otac nacistima bio koristan radnik mogao je tu i tamo dobiti nekoliko kalorija više od ostalih. Otac je radio u grafičkom uredu tehničkog odjela geta (ponaviše na planiranju željezničke linije za geto). Zajedno je sa suradnicima koristio svaku priliku i bilježio svakodnevicu i strahote života u getu. Crtao je dolazak novih zatvorenika, gužve po sobama, žene na prisilnom radu, muškarce koji se mole pokriveni prugastim zatvoreničkim dekama. Te su slike zajedno sa drugim materijalima sakrili u dvostruki zid kako ih SS ne bi pronašao. Na taj su način, za razliku od autora, dočele oslobođenje.

Dio materijala su pokušali krijumčariti iz geta i otkriveni su 17. srpnja 1944. godine. Obitelj Fritta sa prijateljima iz obitelji Haas prebačena je u Malu utvrdu. Bedřich Fritta i Leo Haas su krajem listopada prebačeni u Auschwitz. Bedřich je u logoru je obolio od teške dizenterije, te je umro od trovanja krvi 5. studenog 1944. godine. Haas je preživio nekoliko logora i marševa smrti, te se nakon rata vratio po preživjele u Theresienstadt. Hansi Fritta je uz fizičko oboljenje nakon odvođenja supruga nastradala i psihički, pa je brigu o malenom Tomašu po njenoj smrti preuzela obiteljska prijateljica Erna Haas. Obitelj Haas ga je nakon rata i posvojila. Živio je u Čehoslovačkoj, Izraelu i Njemačkoj, a danas živi u Pragu.

Iz logora ga se sjeća Marie Polakowa, koja je tamo bila zatvorena kao politička zatvorenica. O Tomašu kaže da je bio inteligentno i veselo dijete. Logorašice su mu od komada tkanina pravile lutke.

Tomiček se veselio, mahao rukama i uzviknuo: “Imam toliko puno teta!

Frittina sudbina je postala poznata nakon objave slikovnice “Tomašu za njegov treći rođendan”, koju mu je nacrtao i darovao otac 22.1.1944. godine. Na 50 slika prikazan je normalan život izvan logora, djelom edukativan i većim dijelom pun nade u budućnost.

Slikovnica je ostala zazidana u dvostruki zid i Haas je taj poklon za treći rođendan ponovno poklonio Tomašu za njegov 18. rođendan 1959. godine. Slikovnica je doživjela nekoliko reizdanja na više jezika. Yad Vashem je izradio i poseban materijal za edukaciju – sve slike su pretvorene u razglednice koje se mogu koristiti u nastavi.

Tomas Haas-Fritta i rabin Karol Sidon
B. Fritta: “Život u Terezinu 1943-1944″
B. Fritta: “Život u Terezinu 1943-1944″
“Marš židovske djece u Terezinu” Hassov crtež iz 1942.

Literatura:

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?