Luj XIV.

Gdje je završilo srce Luja XIV.?

Luj XIV. (1638. – 1715.) poznatiji kao Kralj Sunce jedan je od najpoznatijih europskih apsolutističkih vladara. Vodio je dug i buran život pun ratova, ljubavi i preljuba. Na francuskome je prijestolju proveo čak 72 godine. Ratovao je protiv Španjolaca, Nizozemaca, Svetoga Rimskog Carstva, Engleza i Šveđana. Pokopan je u bazilici Saint Denis.

Za vrijeme francuske revolucije svjetina je uništavala sve simbole trule kraljevine, pa su tako provalili u mauzolej Luja XIV. Netko od revolucionara je ukrao balzamirano srce. Ne znamo kako, ali Lujevo se srce uskoro našlo u Engleskoj kod Edwarda Harcouta, nadbiskupa od Yorka.

William Buckland (1784. – 1856.) je tijekom svog vremena bio vodeći engleski geolog i paleontolog. Prvi je opisao megalosaura, vrstu dinosaura. Uz istaknuti znanstveni rad bio je poznat i kao strastveni gurman. To ni ne bi bilo nešto posebno zanimljivo da nije imao osebujan jelovnik.

William Buckland
William Buckland

Navedimo samo posebne specijalitete poput muhe mesožderke i krtice. Bio je među osnivačima britanskog društva za aklimatizaciju životinja. To mu je uveliko pomoglo da u jelovnik uvrsti klokana, nosoroga, delfina, krokodila, miševe, razne morske mekušce i kukce. Zahvaljujući poznanstvu s Harcoutom došao je do posebne delicije koju još nije okusio – kraljevsko srce. Srce je navodno lagano prepržio i poslužio s grahom. Događaj se prema pričama zbio na božićnoj večeri u većem krugu uzvanika. Tek nakon konzumacije je objasnio gostima o kakvoj se deliciji radi uz komentar da je meso malo žilavo, ali zadovoljavajučeg okusa!

Prema drugoj anegdoti zapravo se radi o tome da je Buckland tijekom večere među izloženim predmetima domaćina Harcourta uočio malen komadić mumificiranoga srca za što je pomislio da je kamenčić. Htio je testiranjem okusa odgonetnuti o kakvoj se vrsti kamena radi, ali ga je slučajno progutao.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?