Novo:

6. sat povijesti iz Vukovara

U ponedjeljak 16. studenog po šesti put je održana videokonferencija "Sat povijesti iz Vukovara - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.". Tema ovogodišnje konferencije bila je " Iseljena Hrvatska u Domovinskom ratu". Program su vodili učenici OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar uz podršku učitelja Darka Tufekčića i ravnateljice Lidije Miletić. Na video konferenciji su sudjelovale 23 škole iz Hrvatske i Austrije, a u videouključenjima su sudjelovali učenici iz Vukovara, Zagreba (učenici OŠ Izidora Kršnjavog i OŠ Milana Langa iz Bregane), Salzburga, Dubrovnika, Splita (Kaštel Lukšića), Gospića, Zadra, Slavonskog Broda, Knina, Malog Lošinja, Pule, Žakanja, Osijeka, Varaždina (učenici Prve osnovne škole iz Varaždina i osnovnoškolci iz Sv.Ilije i Ivanca). Na pulskom su Fakultetu ekonomije i turizma Mijo Mirković sudjelovali učenici iz pulskih osnovnih škola Stoja, Kaštanjer, Vidikovac, Šijana i Veli Vrh te učenici osnovne škole Marije i Line iz Umaga.

Na vrlo zanimljivoj videokonferenciji – satu povijesti, nazočni su učenici mogli poslušati predavanje bivšeg ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granića, koji je govorio o ulozi iseljene Hrvatske u prvim mjesecima Domovinskog rata te o odnosima tadašnje Europske zajednice prema Hrvatskoj. Učenici iz drugih škola su se predstavili s vrlo lijepim literarnim radovima (pjesme, sastavci, eseji), likovnim radovima, prezentacijama, video uradcima.

Iz osnovne škole Stoja koja već šestu godinu sudjeluje u satu povijesti predstavljen je igrano – animirani film o Vukovaru koji je napravila novinarska grupa u sastavu David Rovis, Eni Bošković, Tajan Bulić i mentorica prof. Ticijana Benčić te pjesma Lea Pranjića pod nazivom ” U tuđem svijetu.” Aktivnosti koje OŠ Stoja provodi već šestu godinu iznijela je ravnateljica škole Zdenka Perović. Aktivnosti iz projekta “Istra u domovinskom ratu” koje se provode u OŠ Kaštanjer i Šijana izložili su Arijan Vidulin iz Kaštanjera te Lucija Kuftić i Nina Glavaš iz Šijane.

Poruku zahvale za sudjelovanje pulskih i istarskih osnovnoškolaca na ovogodišnjoj konferenciji uputila je voditeljica aktiva nastavnika povijesti Istarske županije Marija Bellulo.

sat-povijesti-2

Igor Jovanovic
About Igor Jovanovic (13 Articles)
Profesor povijesti iz Osnovne škole Veli Vrh. Aktivan u projektima Hrvatske udruge nastavnika povijesti i EuroClia.
  • Podijelite informaciju za zainteresirane kako se priključiti sljedeće godine?