Novo:

21. godišnja konferencija Euroclia – „Kako podijeliti naše kulturno nasljeđe“

U Ohridu u Makedoniji održana je  od 31. ožujka do 6. travnja 2014. godišnja konferencija Euroclio-a kojima je nazočilo preko 150 edukatora povijesti iz 38 europskih i izvaneuropskih zemalja. Konferenciju su organizirali Euroclio (Europska udruga edukatora povijesti) i ANIM (Makedonska udruga nastavnika povijesti).

Konferencija je započela  31. ožujka 2013., prijemom od strane Delegacije Europske Unije u Skopju. Nazočnima su se riječima dobrodošlice obratili savjetnik Delegacije Europske unije u Skopju Robert Liddell, izvršni direktor Euroclia Jonathan Even-Zohar, predsjednica Euroclia Sylvia Semmet i predsjednik ANIM-a Mire Mladenovski .

Ohridski je gradonačelnik Nikola Bakračevski službeno otvorio radni dio konferencije koja je započela plenarnim predavanjima. Prvi je predavač bio  dr.Keith Brown sa Brown sveučilišta iz SAD-a koji je održao zanimljivo predavanje pod nazivom „ Kulturno nasljeđe – zajednička povijest“. Dr. Brown  je popratio interesantan put vatrenog oružja posebice  pušaka proizvedenih u Americi u gradu Providence za potrebe oružanih snaga  Osmanskog Carstva u drugoj polovici 19. st. Dio od tih pušaka raznim je vezama, a ponajviše zahvaljujući trgovini završio u Makedoniji na  strani kršćanskih pobunjenika u Osmanskom Carstvu. Dr, Brown je obradio valove migracija iz jugoistočne Europe u SAD krajem 19. i početkom 20. st. U kojima su sudjelovali mnogi stanovnici Makedonije koji su i nakon puno godina sačuvali, ali i podijelili s drugim stanovnicima svoju kulturu u novom okruženju. Dr. Todor Čepreganov iz Instituta za nacionalnu povijest , Sveučilišta u Štipu  u Makedoniji , obratio je pozornost na učenje povijesti  i historiografiju u Makedoniji. Dr. Čepreganov  podijelio povijesne teme u makedonskoj historiografiji na dva vremenska razdoblja. U prvom su razdoblju od 1945. pa do 1991. Prevladavale teme iz Drugog svjetskog rata  u Makedoniji koje su  često bile ideološki obojene i u službi komunističkog režima. Nakon osamostaljenja makedonske države u devedesetim godinama dvadesetog stoljeća, u makedonskoj historiografiji prevladavaju teme iz antičke povijesti makedonskog naroda te teme o kojima je bilo zabranjeno pisati u komunističkom režimu ili nisu bile dovoljno kritički obrađene. Plenarni je dio završen predavanjem o veoma bogatoj kulturnoj baštini i povijesti grada Ohrida od prapovijesti do modernih dana koju je nazočnima predstavio dr. Boban Petrovski  s Filozofskog fakulteta sveučilišta u Skopju. Plenarna je predavanja moderirao Mire Mladenovski.

Drugi se dio dana odnosio  na interaktivne radionice.  Gijs van Gaans i Pascal Tak iz Nizozemske održali su radionicu o razvoju multikulturalnog društva u Nizozemskoj u dva različita vremenska razdoblja. Obradili su i usporedili razloge imigracije u vrijeme Nizozemske Republike I U VRIJEME POSLIJE Drugog svjetskog rata do 2002. Nora Hammidi, također iz Nizozemske, predstavila je Kuću Anne Frank  i održala radionicu  predrasudama i diskriminaciji kroz uporabu stripova u učionici. Radionicu o „ Zlatnim godinama Nizozemske Republike“ u  17. st., odnosno o međunarodnim odnosima , suradnji i razlikama u to doba predstavili su Marian Heesen i Joke Noordstrand. Beso Lordkipanidze iz Gruzije bavio se običajima i promjenama u slavljenju Božića i Nove godine u Sovjetskom Savezu  i utjecaju kulturnih, političkih i socijalnih čimbenika na današnje proslave tih blagdana i praznika.  O danskoj strategiji poučavanja o nacionalnim manjinama i utjecaju nastave povijesti na demokratsko društvo govorio je Klaus Bjerre dok je Denis Detling iz Hrvatske obratio pozornost na utjecaj diktature na umjetnost u Kraljevini Jugoslaviji tijekom tridesetih godina 20. st.

Prvi je dan završen predavanjima  Jonathana Evena Zohara direktora Euroclia i Stevena Stegersa njegovog zamjenika koji su predstavili  desetak projekata i programa kojima se Euroclio bavi. Između ostalih predstavljen je projekt „ Povijest koja povezuje“, o odnosi se na aktivnosti Euroclia u jugoistočnoj Europi od 1998., te Historiana – portal u prošlost,  edukativni, interaktivni i multimedijalni online program koji učiteljima i učenicima nudi multiperspektivne povijesne izvore i teme kao nadopunu njihovih školskih udžbenika.

Drugi je dan organizirana terenska nastava u gradu Bitolju na kojoj su se sudionici konferencije upoznali s makedonskim obrazovnim sustavom. Organizirane su posjete osnovnim i srednjim školama te fakultetima u kojima je viđeno kako se uči povijest na svim razinama. Nakon  veoma zanimljivog i inspiativnog  ragleda povijesno kulturnih znamenitosti grada Bitolja i muzeja koje su vodili učenici srednje škole Josip Broz Tito iz Bitolja održana je na francuskom vojnom groblju u Bitolju komemoracija povodom stote obljetnice Prvog svjetskog rata. Pijetet i počast svim žrtvama „ Velikog rata“ odali su gradonačelnik Bitolja Vladimir Taleski te veleposlanici Republike Njemačke i Francuske u Makedoniji Gudrun Steinacker i Laurance Auer. Terenski je rad završio posjetom  iskopinama antičke Herakleje, grada osnovanog u četvrtom stoljeću prije Krista koji je do sedmog stoljeća poslije Krista bio važno kulturno i ekonomsko središte u toj regiji.

Posebno je bio svečan treći dan rada na konferenciji kada je promovirana publikacija  „ Jednom davno živjeli smo skupa“. Publikacija se sastoji od 23 radionice koje pokrivaju vremensko razdoblje od 1900.-1945., a odnose se na poučavanje osjetljivih i kontroverznih tema u povijesti zemalja na prostoru Kraljevine Jugoslavije. Dodatni materijali koji se mogu pročitati  u publikaciji nastali su trogodišnjim ( 2011. – 2014.) zajedničkim  radom i trudom učitelja i nastavnika povijesti iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova u sklopu programa „ Povijest koja povezuje“. Publikaciju je predstavila Bojana Dujković –  Blagojević, glavni urednik. Publikacije je izišla na engleskom jeziku, a do listopada 2014., bit će tiskana na još sedam jezika.

Nakon promocije uslijedila je veoma zanimljiva i interaktivna diskusija na temu:“ Kako miriti dijeleći nastavu povijesti i kulturno nasljeđe“. U diskusiji su sudjelovali Albert Hani iz Foruma ZFD, Makedonija, Bojana Dujković – Blagojević iz Uduge nastavnika povijesti Bosne i Hercegovine, Ties Schelfhout iz Instituta za povijesnu pravdu i pomirenje, Nizozemska, Antonis Hadjiyannakis iz Centa za demokraciju i pomirenje u jugoistočnoj Europi, Grčka, Kristina Bicevaniz Ministarstva kulture, Makedonija, Ivana Nakić iz Radne skupine za kulturu i društvo Regionalnog vijeća za suradnju sa sjedištem u Crnoj Gori i Aleksandra Krstović iz OSCE misije za Bosnu i Hercegovinu. Osim što su predstavili djelovanje svojih organizacija, navedeni su govornici iznijeli niz pozitivnih primjera i prijedloga na temu diskusije čiji je moderator bio Jonathan Even – Zohar.

Radionice su trećega dana konferencije bile rezervirane za dodatni materijal iz predstavljene publikacije „ Jednom davno živjeli smo skupa“.  Donika Xhemajli iz Kosova održala je radionicu o otporu manjina na Kosovu tijekom prve polovice dvadesetog stoljeća. Miloš Vukanović iz Crne Gore je obradio saveznička bombardiranja na teritoriju Jugoslavije tijekom Drugog svjetskog rata. O ekonomskim razlikama i načinima kako su one utjecale na život i suradnju naroda u Kraljevini Jugoslaviji, bilo je govora u radionici koju su pripremile Vanja Zidar Šmic i Irena Paradžik iz Slovenije. Atentat u Sarajevu- teroristički ili herojski čin bio je tema radionice Melise Forić iz Bosne i Hercegovine. Sanja Pereša Macuka i Igor Jovanović iz Hrvatske predstavili su Jugoslavenski sokol, nekada vrlo popularan, a danas skoro zaboravljen panslavenski i južnoslavenski pokret. Multiperspektivan pristup Balkanskim ratovima viđen je u radionici Mireta Mladenovskog iz Makedonije. Radionicu o demokraciji i diktaturi, odnosno o utjecaju politike na život običnih ljudi u razdoblju diktature u Kraljevini Jugoslaviji predstavila je Emina Živković iz Srbije.

Drugi krug radionica u popodnevnom dijelu bili su primjeri dobre prakse. Edin Radušić i Bahrudin Beširević iz Bosne i Hercegovine održali su radionicu o agrarnoj reformi u Bosni i Hercogovini  od 1878. do 1919. , kao o ekonomskom i političkom pitanju. Stella Kalle iz Grčke na zanimljiv je način predstavila dodirne točke kulturnog i povijesnog nasljeđa Skopja i Soluna. O obrazovanju i nastavi u Kraljevini Jugoslaviji bilo je govora u radionici Bojane Dujković – Blagojević iz Bosne i Hercegovine. Kako učiti o miru kroz učenje o ratu pokazala je na primjeru Balkanskih ratova Christina Koulouri iz Grčke. Borče Veljanovski iz Makedonije govorio je o izazovima i nastave povijesti u Makedoniji poslije 2010. godine, a o učenju povijesti u višenacionalnim društvima ( primjer Makedonije), bilo je govora u radionici Besnika Eminija također iz Makedonije. Drugi je krug radionica završio zanimljivom radionicom Ilja Trajkovskog iz Makedonije, koji se osvrnuo na  Parišku mirovnu konferenciju i njezin utjecaj na balkanske narode.

Nakon zanimljivih radionica slijedili su okrugli stolovi i debate na različite teme. Sudionici konferencije  sudjelovali su u raspravama o promjenama u kurikulumu nastave povijesti u Bosni i Hercegovini, o učenju povijesti putem online  izvora, o edukaciji i nastavi povijesti u crnomorskoj regiji, o vrijednostima i važnostima projekata u nastavi povijesti koji prelaze nacionalne granice te o razvijanju istraživačkih projekata o učenju i poučavanju nastave povijesti.

Treći je dan konferencije završio kvizom, tzv. „Pub kviz“ na kojem su se sudionici konferencije pomiješani u internacionalne ekipe nadmetali u poznavanju povijesnih događaja i zemljopisnih pojmova.

On site learning odnosno učenje na mjestu događaja bila je tema četvrtog dana konferencije. Uz stručne vodiče bio je organiziran razgled gradova Ohrida i Struge, samostana Sv. Nauma,  muzeja u Zaljevu kostiju na Ohridskom jezeru gdje se nalazi postav prapovijesnih nalaza, Ohridskog jezera i njegove okolice.

Generalna skupština Euroclio-a bila na rasporedu petog dana konferencije.Najveći interes pobudio je izbor novog, osmog člana Upravnog odbora Euroclio-a. Izbor 8. člana obrazložen je nužnošću budućeg funkcioniranja Upravnog odbora i održavanje kontinuiteta, jer bi ga iduće godine trebalo napustiti 5 članova. Za dvije godine se tako očekuje da bi Upravni odbor opet brojao 5 članova. Za novog člana izabran je Paolo Ceccol, nastavnik povijesti i građanskog odgoja iz Bologne (Italija).

Na Skupštini je potvrđeno novo širenje mreže Euroclio-a. U Euroclio su primljena dva nova pridružena člana i tri nova punopravna člana, među njima i dva iz Hrvatske. Punopravnim članovima Euroclio-a su postali Documenta – centar za suočavanje s prošlošću i Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava.

Nakon skupštine slijedilo je posljednjih osam radionica ovogodišnje skupštine. Iz Poljske su predstavljene dvije veoma zanimljive radionice. Prva  o zasjedanjima  poljskog parlamenta kroz 16. i 17.stoljeće  Krzysztofa Mrozowskog i Jaceka Staniszewskog i  druga o edukacijskim povijesnim igrama na ploči kao korisnom alatu za učenje moderne povijesti Anne Brojer i Malgorzate Žulawik. Aktualan je bio Martin Liepach iz Njemačke koji je govorio o nasljeđu Prvog svjetskog rata sto godina kasnije. Vassiliki Sakka iz Grčke analizirala je anketu koja je provedena između učitelja koji predaju u srednjim školama na jugu Grčke. Anketa se odnosila na kontroverzne i osjetljive teme i odnos prema prvim prekograničnim susjedima. Korisna je bila radionica Marjan de Groot – Reuvecamp. Na radionici je obrađivala temu učenja i podučavanja prošlosti u osnovnoškolskom obrazovanju na primjerima kurikuluma iz Nizozemske i Engleske. Peder  Kragh se na radionici dotakao važnosti podučavanja povijesti Balkana u ostatku Europe. Chris Rowe se na svojoj radionici dotakao pitanja i odnosa povijesti, ljudskih prava i umjetnosti. Ineke Veldhuis-Meester je na svojoj radionici dala praktičan primjer korištenja Historiane u nastavi.

Radni dio konferencije je završio okruglim stolom „Kako možemo razumjeti Sveta mjesta?“ koji je organiziran u suradnji sa KAICIID King Abdullah Bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue Centrom za dijalog.

Konferencija je službeno završila gala večerom, koju je obilježila Joke van der Leeuw-Roord. Joke, koja je bila dvadeset godina na čelu Euroclio-a i koja ga je svojim neumornim radom obilježila, kao osnivač i direktor, je s početkom ove godine otišla u mirovinu te svoje mjesto prepustila novom i mladom direktoru Jonathanu Even Zoharu. Završna večer konferencije bila je i prigoda za zdravicu povodom odlaska Joke u mirovinu. Završna večer bila je prigoda za zahvale Joke za dugogodišnji predani rad u Euroclio-u, domačinima konferencije na izvrsno odrađenom poslu, te najavu iduće konferencije u Danskoj 2015. godine.

Igor Jovanovic
About Igor Jovanovic (7 Articles)
Profesor povijesti iz Osnovne škole Veli Vrh. Aktivan u projektima Hrvatske udruge nastavnika povijesti i EuroClia.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.