Yasuke AI

Yasuke – crni samuraj?

Yasuke nije osoba s naslovne fotografije (AI), ali je zaista povijesna osoba afričkog podrijetla u službi japanskih feudalaca. Bio je afričkog podrijetla, vjerojatno iz Mozambika ili Etiopije, i stigao je u Japan oko 1579., tijekom razdoblja poznatog kao Sengoku era — vrijeme intenzivnih društvenih nemira, vojnih sukoba i političkih intriga.

Yasuke je došao u Japan u službi Alessandra Valignana, talijanskog jezuitskog misionara koji je odigrao značajnu ulogu u nadgledanju misija Katoličke crkve na Istoku. Kao Valignanov pratilac ili vjerojatno sluga, Yasuke je vrlo brzo privukao pozornost svojim upečatljivim izgledom. Visok više od 180 cm bio je znatno viši od većine Japanaca tog vremena. Njegova tamna koža, koju mnogi Japanci nikada prije nisu vidjeli, fascinirala je i zbunila lokalno stanovništvo. Izvješća pokazuju da su neki čak vjerovali da je njegova koža obojena tintom i pokušali su je isprati.

Yasukeova prisutnost je privukla pozornost Ode Nobunage, jednog od najmoćnijih i najambicioznijih daimyōa (vojskovođa). Nobunaga, osoba poznata po svojoj znatiželji i otvorenosti prema stranim kulturama, bio je zaintrigiran Yasukeom. Nakon što ga je upoznao, Nobunaga je navodno testirao Yasukeovu snagu i inteligenciju, što je dovelo do rastućeg divljenja gospodara samuraja prema Afrikancu. Yasuke je ubrzo stupio u Nobunaginu službu kao pratilac. Premda mnogi njegov položaj opisuju kao samurajski Yasuke je zapravo bio koshō – dopušteno mu je nositi mač kao paž ili štitonoša u samurajskoj obitelji. Prema dostupnim zapisima na korištenje je dobio kuću i sluge. Dakle Yasuke nažalost nije bio crni samuraj.

Oda Nobunaga
Oda Nobunaga
samuraj

Tko su bili samuraji?

Osim usmene predaje malo je stvarnih zapisa o njemu. Fragmentarno ga spominju Shinchō Kōki, službeni kroničar obitelji Nobunage, i Luís Fróis, jezuitski misionar. Iz tih izvora doznaje se da je Yasuke u Japanu boravio od 17. kolovoza 1579. do 21. lipnja 1582. godine.

Yasuke je nosio mač i oklop, sudjelujući u nekoliko Nobunaginih vojnih kampanja. Njegova točna uloga i opseg njegovog doprinosa Nobunaginim naporima ostaju donekle nejasni zbog ograničenih povijesnih zapisa. Međutim, poznato je da je bio prisutan u kritičnim trenucima, uključujući Nobunagin prisilni seppuku (ritualno samoubojstvo) nakon što ga je izdao njegov bivši general Akechi Mitsuhide.

Zarobljeni Yasuke (AI prompted by A. Naude)
Zarobljeni Yasuke (AI prompted by A. Naude)

Nakon Nobunagine smrti, Yasuke je kratko služio pod Nobunaginim sinom, Oda Nobutadom, prije nego što su ga zarobile Mitsuhideove snage. Budući da nije smatran Japancem, Yasuke je pošteđen pogubljenja, a njegova sudbina nakon ovog događaja ostaje nepoznata, bez daljnjih zapisa o njegovom životu.

Yasukeova priča značajna je ne samo kao jedinstvena pripovijest o međukulturalnoj interakciji, već i kao simbol globalnih veza koje su postojale čak iu 16. stoljeću. Njegov je život bio predmet mnogih nagađanja i romantiziranja, poslužio je kao inspiracija za romane, filmove i druge medije, prikazujući ga kao legendarnu figuru koja je nadišla svoje podrijetlo da bi postala dio japanske klase samuraja (što sad znamo da nije posve točno).

Ratničke klase kroz povijest

Više o ratničkim klasama kroz povijest možeš pročitati na ovoj poveznici.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?