Samuraj i vitez

Usporedba europskih vitezova i japanskih samuraja

Samuraji i vitezovi srednjovjekovne Europe dijele nekoliko sličnosti. Obje klase su bile sastavni dijelovi šireg feudalnog sustava koji se temeljio na zemljišnom posjedu i vojnoj službi. Poput samuraja, vitezovi su obično potjecali iz plemićkih obitelji, a njihov je status često bio nasljedan. Pridržavali su se kodeksa ponašanja – viteški kodeks za vitezove i bushido za samuraje. I tu je sličnost jer oba kodeksa podrazumijevaju vrijednosti kao što su čast, hrabrost i odanost svojim gospodarima.

Unatoč ovim sličnostima postoje i značajne razlike. U srednjovjekovnoj Europi, put do viteške titule uključivao je strukturirani proces obuke i služenja, počevši od paža i napredujući do štitonoše prije nego što je konačno proglašen vitezom. Ovaj proces je istaknuo individualna postignuća i usluge. Za samuraje, iako su osobna postignuća i borilačke vještine bili visoko cijenjeni, njihov je status bio strože nasljedan, često određujući njihov društveni položaj od rođenja. Možemo reći da je samurajska klasa zapravo bila poput kaste. Temeljno obilježje kaste je otežana ili nemoguća socijalna mobilnost tj. društveni položaj nije moguće promijeniti.

Ratničke klase kroz povijest

Više o ratničkim klasama kroz povijest možeš pročitati na ovoj poveznici.

Još jedna ključna razlika je uloga religije i ideologije. Viteštvo je bilo duboko ukorijenjeno u kršćanske vrijednosti, a vitezovi su često sudjelovali u vjerskim ratovima (poput križarskih ratova). Nasuprot tome, samuraji su bili pod utjecajem mješavine šintoizma, budizma i konfucijanizma, što je oblikovalo njihov etički kodeks i svjetonazor.

Tomoe (na konju) napada Uchida Ieyoshija

Više o “ženskim samurajima” možeš doznati na ovoj poveznici.

Pitanja za analizu

  1. U čemu se razlikuju procesi postajanja samurajem i vitezom? Kako su ti procesi oblikovali socijalnu mobilnost unutar njihovih društava? Razmislite o ulozi nasljedstva i osobnih postignuća u oba sustava.
  2. Usporedite bushido i viteški kodeks. Koje su ključne vrijednosti svakog kodeksa, i kako su te vrijednosti oblikovale ponašanje i dužnosti samuraja i vitezova?
  3. U kojoj mjeri su samuraji i vitezovi mogli utjecati na svoj društveni položaj? Kako je koncept kaste primjenjiv na samurajsku klasu, i postoji li sličan koncept u srednjovjekovnoj Europi?
  4. Kako su društveni identiteti vitezova i samuraja oblikovani njihovim društvenim i vojnim ulogama? U kojoj mjeri su te uloge bile povezane s njihovim društvenim statusom i moći?
  5. Kako su kulture u kojima su djelovali vitezovi i samuraji utjecale na njihove sustave vrijednosti? Kako su ti sustavi vrijednosti odražavali šire društvene i kulturne norme u Japanu i Europi?
  6. Kako su vitezovi i samuraji opravdavali upotrebu nasilja unutar svojih društava? Kako su njihovi kodeksi časti regulirali primjenu sile i ratničko ponašanje?
  7. Analizirajte ulogu rodnih normi u životima vitezova i samuraja. Kakav je bio položaj žena u društvima koja su se oslanjala na ove ratničke klase?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?