John B. Calhoun

Svemir 25 i društveni slom

Behavioral sink (u slobodnom prijevodu društveni slom) je termin koji je skovao američki biolog John B. Calhoun kako bi opisao negativne posljedice ekstremne gustoće neke populacije na ponašanje i socijalne interakcije. Na temelju nekoliko eksperimenata na glodavcima smatrao je da je došao do zaključaka koje može preslikati na ljudsko društvo.

O čemu se zapravo radi? Prema njegovoj teoriji kada je gustoća neke populacije visoka, resursi poput hrane, prostora i skloništa mogu postati ograničeni, što uzrokuje stres i može narušiti socijalnu harmoniju. Uslijed prenapučenosti javljaju se poremećaju u ponašanju, uključujući agresiju, smanjenje brige za potomstvo i povlačenje iz društvenih interakcija.

Iz tog procesa nastaju autistična bića, sposobna samo za najjednostavnija ponašanja kompatibilna s fiziološkim preživljavanjem. Njihov duh je umro… Oni više nisu sposobni za izvršavanje složenijih ponašanja kompatibilnih s opstankom vrste.

John B. Calhoun

Eksperiment Universe 25 (Svemir 25)

Eksperiment „Universe 25“ bio je jedan od ključnih eksperimenata koje je John B. Calhoun proveo kako bi proučio utjecaj prenapučenosti na ponašanje životinja. U laboratoriju je izrađen poseban kavez dimenzija 2,74 metra x 3,05 metra x 1,52 metra. Bio je projektiran da imitira idealne uvjete za miševe, s neograničenim resursima hrane, vode i prostora za spavanje. U kavezu je postavljeno 64 gnijezda na različitim visinama, voda je bila dostupna u 16 boca, a hrana u četiri hranilice. Eksperiment je započeo s osam miševa, četiri para, koji su se brzo množili zbog povoljnih uvjeta.

U znanstvenom radu koji je objavio 1973. Calhoun je pojasnio faze eksperimenta:

  • Faza A (prva 104 dana) – vrijeme prilagodbe koje je završilo stvaranjem prvog podmlatka. Činilo se da su sretni, s visokom stopom reprodukcije i minimalnim sukobima.
  • Faza B (od 105. do 315. dana) – miševi su koristili dostupne resurse i njihova populacija je ubrzano rasla sve do 600 jedinki nakon čega se rast usporio. Pojavila se socijalna stratifikacija tj. podjela na grupe koje su živjele u zasebnim područjima.
  • Faza C (od 316. do 560. dana) – faza stagnacije – kako se populacija povećavala, pojavili su se prvi znakovi socijalnih problema. Povećana gustoća počela je uzrokovati agresivne sukobe, smanjenje kvalitetne brige za mladunce i druge abnormalne obrasce ponašanja.
  • Faza D – u ovoj fazi, društveni problemi su eskalirali. Miševi su razvili neuobičajene obrasce ponašanja, uključujući „sveprisutne“ grupe koje su se izolirale i pokazivale neučinkovito socijalno ponašanje. Populacija je prestala rasti i počela se smanjivati zbog smanjene reproduktivne sposobnosti i visoke stope smrtnosti (mortalitet veći od nataliteta). Veća grupa muških miševa, koju je Calhoun nazvao “ljepotani”, nije radila ništa drugo osim spavanja, prehrane i vlastitog uređivanja.

Uglavnom ću govoriti o miševima, ali moje misli su o čovjeku, o liječenju, o životu i njegovoj evoluciji.

John B. Calhoun
Miševi u Svemiru 25
Miševi u Svemiru 25

Eksperiment „Universe 25“ pruža važne uvide u kako visoka gustoća može utjecati na ponašanje i socijalnu strukturu:

  • agresija i sukobi: povećana gustoća dovodi do agresije i sukoba, što može narušiti socijalnu harmoniju i smanjiti kvalitetu života.
  • povlačenje i izolacija: neki miševi su se povukli iz društvenih interakcija, što je rezultiralo smanjenjem socijalne kohezije i neadekvatnom brigom za mladunce.
  • smanjena fertilnost: Visoka gustoća može uzrokovati smanjenje reproduktivne sposobnosti i lošu skrb o potomstvu, što dovodi do smanjenja broja mladunaca i općeg pada populacije.
Dan 681 nakon kolonizacije (10.2.1970.) - Calhoun u Svemiru 25
Dan 681 nakon kolonizacije (10.2.1970.) – Calhoun u Svemiru 25

Što to znači za ljude?

Iako su u eksperimentu sudjelovali miševi, rezultati su korišteni za analizu mogućih posljedica prenapučenosti u ljudskim zajednicama. U gradovima s velikom gustoćom stanovništva, kao što su New York ili Tokyo, mogu se pojaviti socijalni problemi poput stresa, nasilja i smanjene kvalitete života. Planiranje gradskih prostora s razmatranjem dovoljnog prostora za stanovanje, rekreaciju i socijalne interakcije može pomoći u smanjenju tih problema. Popularnost Calhounove teorije bila je i plod vremena u kojem je živio tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Istraživači koji su pokušali ponoviti Calhounove studije na ljudima pronašli su mješovite rezultate, a drugi su ga znanstvenici prekorili zbog ekstrapolacije ponašanja glodavaca na ljude.

Iste godine kada je Calhoun objavo svoje istraživanje u kinima se pojavio film “Soylent Green”. Radnja filma smještena je u 2022. g. U prenapučenom svijetu dogodila se ekološka katastrofa koja uključuje zagrijavanje i nestašicu pitke vode. Nedostaje i hrane pa ljudi jedu nekakve zelene jastučiće (soylent). I negdje u ovoj sceni Carlton Heston otkrije “Soylent Green is peeeeeooooople!”

Dok je eksperiment „Universe 25“ imao značajan utjecaj na razumijevanje ponašanja u uvjetima prenapučenosti, moderni znanstvenici i kritičari ukazuju na nekoliko važnih problema i ograničenja u interpretaciji rezultata.

Neki kritičari smatraju da je eksperiment previše pojednostavio biološke i socijalne probleme. Prekomjerna gustoća može uzrokovati stres i socijalne probleme, ali ljudski društveni sustavi i ponašanje su mnogo složeniji od onih kod miševa. Ekstremni uvjeti u eksperimentu ne odražavaju uvijek stvarnu dinamiku ljudskih zajednica. Neki znanstvenici tvrde da su rezultati eksperimenta možda posljedica drugih čimbenika, poput genetskih problema ili bolesti, a ne samo prenapučenosti. Ovo je značajno jer može utjecati na interpretaciju rezultata i njihovu primjenjivost na ljudske zajednice.

Eksperiment nije uzeo u obzir kulturne i društvene faktore koji igraju ključnu ulogu u ljudskim zajednicama. Na primjer, ljudska društva razvijaju različite strategije za upravljanje gustoćom i resursima, što može značajno utjecati na rezultate.

Moderna etička stajališta o korištenju životinja u eksperimentima također dovode u pitanje valjanost eksperimenta. Korištenje životinja u eksperimentima može biti kontroverzno, osobito kada se rezultati mogu interpretirati na načine koji ne odražavaju njihovo pravo ponašanje.

Pitanja za analizu

  1. Što je “behavioral sink” i kako je John B. Calhoun koristio ovaj koncept u svojim eksperimentima na glodavcima?
  2. Koje su ključne promjene u ponašanju i socijalnim interakcijama miševa primijećene u svakoj fazi? Kako su te promjene povezane s povećanjem populacije?
  3. Kako Calhoun povezuje rezultate svojih eksperimenata s mogućim socijalnim posljedicama visoke gustoće populacije u ljudskim zajednicama? Smatrate li da je takva usporedba valjana? Zašto ili zašto ne?
  4. Koji su neki od kritičkih osvrta na Calhounov rad, posebno u vezi s primjenom njegovih zaključaka na ljudska društva?
  5. Kako moderna etička stajališta o korištenju životinja u eksperimentima utječu na percepciju Calhounovog eksperimenta danas? Je li prikladno koristiti životinje na ovaj način u znanstvene svrhe?
  6. Na koji način film “Soylent Green” reflektira slične teme kao Calhounov eksperiment? Što možemo naučiti iz kulturalne recepcije ovog filma u kontekstu znanstvenih istraživanja prikazanih 1973. godine?

Literatura

  1. Adams, J. (2017). The Falls of 1972: John B Calhoun and Urban Pessimism. Medicine on Screen. URL: https://medicineonscreen.nlm.nih.gov/2017/12/22/john-b-calhoun-film-7-1/
  2. Calhoun, J. B. (1973). Death Squared: The Explosive Growth and Demise of a Mouse Population. Proc. roy. Soc. Med. Volume 66. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1644264/pdf/procrsmed00338-0007.pdf
  3. Izzo, J. (2024). Universe 25 ‘Rodent Utopia’ Experiment Doesn’t Mean Human Society Is Dying. URL: https://www.snopes.com/articles/466960/john-calhoun-universe-25/
  4. Melchor, A. (2024). Universe 25 Experiment. The Scientist. URL: https://www.the-scientist.com/universe-25-experiment-69941
  5. Soylent Green. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Soylent_Green

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?