MiG-15

Prvi MiG-15 u američkim rukama

Amerikanci su tijekom Korejskog rata imali poprilične probleme kada bi u zraku naletjeli na MiG-15. Na današnji dan 1953. godine dobili su iznenadni poklon. Sjevernokorejski pilot No Kum-sok je spustio svoj MiG-15 na pistu zračne baze Kimpo i parkirao između dva F-86 Sabre lovca. Izašao je iz zrakoplova, zaplakao i potrgao fotografiju Kim Il-Sunga.

Bio je to prvi prebjeg s funkcionalnim MiG-om i veliki dobitak za Amerikance. Kum-sok je dobio i 100 000$ nagrade koju su nudili u okviru operacije Moolah kojom su poticali prebjege. Kum-sok to nije ni znao prije svog prebjega. Imao je i poveću dozu sreće prilikom prebjega. Radarski sustav u zoni kojom je stigao tog jutra nije radio radi održavanja. Da je bilo drugačije protuzračna obrana bi ga uočila i srušila. Pisti je slučajno prišao s krive strane i tako izbjegao lovce koji su bili u zraku s druge strane. Na samoj pisti je izbjegao F-86 koji se u isto vrijeme spuštao s prave strane.

No Kum-Sok
No Kum-Sok

No Kum-sok je sljedeće godine emigrirao u SAD i promijenio ime u Kenneth H. Rowe. Kako je izbjegao kaznu sjevernokorejske vlasti u pogubile njegovog najboljeg prijatelja, također pilota, Kun Soo Sunga i još četvoricu iz eskadrile. Kupovna vrijednost tadašnjih 100 000 dolara nagrade danas iznosi oko 730 000 eura.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?